De fleste af os har en kompleks og travl hverdag, og det sidste vi har lyst til, er at bekymre os om hvordan vi skal betale for vores ting – og om processen er besværlig. Dette har medført at der er en lang række forskellige online betalingsmetoder, som kan bruges alle mulige steder – lige fra underholdning på casino ice, til at betale for dine dagligvarer eller din take-away.
Men er man gået på kompromis med sikkerheden, for at jagte brugervenlighed og belejlighed? Det har vi sat os for at undersøge – så hvis du (ligesom mange andre) betaler via online betalingsmetoder, så er dette en artikel du ikke må gå glip af!
Mobilbetalinger – Sikre løsninger, eller risikabel komfort?
Lige da mobiltelefoner kom frem, stod det klart at disse ville blive en succes – men det var dog nok alligevel de færreste der havde forestillet sig, at vi ville ende med at have så meget tillid til vores små digitale følgesvende, at vi uden at tænke videre over det, ville lagre alle vores finansielle informationer på dem.
Siden hen kom mobile betalingsfunktioner, hvor MobilePay faktisk var ekstremt revolutionerende – ikke bare i Danmark, men globalt set. I dag er der et væld af mobile betalingsløsninger, som f.eks. Apple Pay, Google Pay og mange andre. Disse betalingsmetoder er meget populære og meget brugervenlige.
Sikkerheden er samtidig også fornuftig, fordi du kan benytte din enheds biometrik – altså fingeraftryk, ansigts scanning osv., til at håndtere betalingerne – det betyder, at det kun er dig der har mulighed for at kunne benytte betalingsmetoden.
Vigtigheden af betalings gateways
Betalingsgateways håndteres af betalingsudbyderen, og ikke det sted, du betaler. Det vil altså sige, at du i stedet for at indtaste dine betalingsoplysninger på et hav af forskellige hjemmesider, i stedet bliver ledt videre til samme betalingsudbyder (det kan for eksempel være Visa eller Mastercard). Dette er en stor fordel for dig som forbruger, fordi du dermed ikke er afhængig af at hver eneste webshop har 100% styr på deres sikkerhed.
I nogle af disse betalingsgateways er der også en to-faktor verificering, hvor du enten skal indtaste en SMS kode for ekstra sikkerhed, eller bruge MitID eller et brugernavn og password. Hvis du handler på en hjemmeside, der ikke sender dig til en betalingsgateway – eller som ikke er verificeret af enten Mastercard eller Visa (og gerne begge), bør du udvise ekstra forsigtighed.
Stærke sikkerhedsfunktioner – fra Biometrik til MitID
Når det kommer til digital sikkerhed, er det i mange tilfælde ikke nok at have et password – uanset hvor stærkt det måtte være. Simpelthen grundet det faktum, at folk kan aflæse dine passwords med den rette software. Det tager ikke mere end en simpel keylogger, der infesterer din computer, før en hacker får adgang til alt hvad du skriver. Og herefter er det bare et spørgsmål om tid før “koden knækkes”.
Derfor er det vigtigt at man bruger såkaldt to-faktor verificering. Og den kan komme i mange former. MitID er et godt eksempel på dette, hvor du skal indtaste nogle separate, fysiske oplysninger som kun du har adgang til, for at udføre en given handling – for eksempel for at fuldføre en bankoverførsel.
Men i takt med at mange af os bruger vores telefoner til finansielle ting, er det også blevet mere udbredt at anvende telefonens teknologier her. Det kan for eksempel være fingeraftryk, ansigtsgenkendelse og lignende. På denne måde får du tilføjet et ekstra lag af sikkerhed til dine transaktioner – uden at gå på kompromis med brugervenligheden.
Næste skridt i digitale betalinger
Kryptovaluta er én af de mest interessante udviklinger når det kommer til digitale betalinger. Kryptovaluta er sporbar, hvilket betyder at alle overførsler automatisk dokumenteres, og kan slås op af alle og enhver – til enhver tid. Eller i hvert fald hvis der er tale om en decentraliseret valuta som for eksempel Bitcoin.
EU og andre lande arbejder på deres egne former for digitale valuta, kaldet Central Bank Digital Currency, eller CBDC’s. Disse er et vigtigt værktøj i EU og WEF’s mål om at skabe en mere bæredygtig fremtid, og vil blandt andet gøre det muligt for disse instanser øjeblikkeligt at kunne styre inflationen, bestemme hvor meget man kan spare op, og anspore til ekstra forbrug for at få gang i økonomien.
Ligeledes gør de det også muligt på en hurtig og effektiv måde at hjælpe den grønne omstilling, da der kan sættes grænser for hvor meget man f.eks. må bruge på CO2 tunge varer som oksekød. På denne måde bliver det lettere at komme i mål med den grønne omstilling, og hjælpe forbrugerne til at træffe de bedste valg når de står i køledisken.
Vi vil sandsynligvis kun komme til at se langt flere use cases i forhold til disse valutaer, hvor der allerede nu bliver talt om et maks beløb for hvor meget man kan bruge på benzin og brændstof. Disse valutaer kommer til at revolutionere måden vi bruger vores penge på i dag – i drømmen om en bedre fremtid!