Risotto
Risotto med svampe
Risotto
Risotto med svampe
    Antal personer Forberedelses tid
    4 5min
    Tilberedningstid
    25min
    Antal personer Forberedelses tid
    4 5min
    Tilberedningstid
    25min
    Ingredienser
    • 200gram Risottoris
    • 500gram Svampe
    • 7,5dl. Bouillon
    • 2fed Hvidløg
    • 2 Skalotteløg
    • 1bdt. Purløg
    • 30gram Smør
    • 1spsk. Olie
    • 2dl. Hvidvin
    • 40gram Parmesanost
    • 125gram Mascarpone
    • Citronsaft
    • Salt og peber
    Instruktioner
    1. Sæt bouillonen i en gryde over svag varme og hop videre til næste punkt.
    2. Skalotteløg og hvidløg skal hakkes fint og sauteres i olien samt halvdelen af smørret i en gryde til de er klare.
    3. Tilsæt 200 gram risottoris (Arborio-ris) også sautere i ca. 1 minut.
    4. Hæld de 2 dl. hvidvin og lad den koge næsten helt væk.
    5. Skru nu ned for varmen så risen lige netop simrer.
    6. Nu tilsætter du bouillon lidt ad gangen mens du rører rundt i risottoen. Her vil risen stille og rolig absorbere bouillonen til sig. Derefter tilsætter du lidt mere bouillon til og sådan bliver du ved i ca. 15-20 min.
    7. Fjern gryden fra varmen. Tilsæt både mascarpone lidt revet parmesan mens du rører i risottoen. Husk at den skal være cremet, hvis den er for fast tilsætter du bare lidt bouillon til.
    8. Smag til med salt, peber og lidt citronsaft.

      Drys derefter med lidt hakket purløg for både smag og udseende.

      Velbekomme.
    Recipe Notes




    Døds retten

    Masterchef Australien som vi elsker at se her i vores familie bliver Risotto retten kaldt for en døds ret. I næsten 7-8 sæsoner er der altid en deltager i programmet som kaster sig over denne fantastiske ret og fejler grusomt hvor de ender med at ryge ud. Der er derfor noget mystisk og skræmmende over retten som mange holder sig fra. Om det er selve dommerne der er meget kræsne eller om deltagerne er meget uheldige skal jeg ikke kunne sige, men sådan er det bare.

    Risottoen kan laves på mange forskellige måder og på mange forskellige typer af ingredienser og smag. Herhjemme elsker vi den i enten svampe version eller med laks. Dens rige og cremet konsistent har en vis kvalitet over sig som giver en tryghed og varme andre retter mangler.

    Spørgsmål vedrørende risotto

    • Kan man bruge grødris til risotto?
      Ja det kan du godt. Forvent dog at få en anden tekstur i retten. Den bliver blødere og grødagtig, dette sker især hvis du overkoger disse ris.
    • Hvordan laver man risotto?
      Risotto kan laves på flere forskellige metoder, ingredienser og ikke mindst type af ris der bliver brugt i rettet. Vi betegne denne opskrift som en af de bedste. Følg opskrift punkt for punkt hvorefter du altid kan vie fra opskrift som du lyster.
    • Kan man fryse risotto?
      Det kan man godt ja, men teksturen i risene bliver forandre i processen hvor de fleste faktisk ikke er så vilde med det efter en nedfrysning. Læg hellere resterne på køl hvor de kan holde op til en uges tid.
    • Hvilken hvidvin til risotto?
      En tør og frisk hvidvin passer fint til retten. Her kan vi nævne vine så som: Riesling eller Chablis.
    • Hvad serverer man til risotto?
      Retten kan sagtens stå for sig selv, man behøver sådan set ikke at servere noget til. Du kan selvfølgelig gøre brug af godt italiensk brød som også kan fungere som en ske. I Italien serveres risotto nogle gange som tilbehør til Osso buco.
    • Hvor stammer risotto fra?
      Risotto er en Italiensk ret, opskriften afhænger helt af hvor i Italien man befinder sig.
    • Hvilken slags ris til risotto?
      Typisk bruger man Risottoris som også kaldes ”Arborio-ris” dog kan grødris også bruges hvis du er løbet tør eller ikke kan finde risottoris.

    Videoopskrift på svamperisotto

    En fantastisk video med Jamie Oliver hvor han vise og lære dig at lave den perfekte svamperisotto fra bunden. Her bliver der blandt andet vist hvilke slags svampe samt ris han bruger til sin variation af retten.

    Videoen er udviklet af Jamie Oliver team og er på engelsk.