Madprogrammer har længe været umådeligt populære verden over. I Danmark har vi Den store Bagedyst, Camilla Plum og To kokke. Det nye inden for madlavningsshows er live streaming, som er blevet et kæmpehit inden for madprogrammer. Men hvad er det live streaming giver os i forhold til traditionelle madstreamingsprogrammer, der er optaget og klippet? Det giver vi her et bud på.
Danskerne er vilde med mad! Ikke bare med at spise det, men også med at få gode tips inden for alskens kategorier af madvarer. Nogle tv-serier fokuserer på konkurrenceelementet som fx Den Store Bagedyst, mens andre har specialiseret sig inden for specifikke madgenrer, som de formidler videre til seerne.
De fleste programmer kan i dag efterfølgende streames- det er der såmænd ikke noget nyt i. Det, som er noget nyt, og som potentielt kan revolutionere hele branchen for madlavningsshows som disse 10, er live streaming. Men hvad er det, live streaming kan give os i forhold til optagede programmer?
Fordele ved live streaming
Live streaming er grundlæggende lillesøsteren til live tv. Forskellen på de to er dels, at live streaming foregår via andre typer af digitale medier end tv’et, og dels at de fleste tv-kanaler bliver udbudt som en del af en fast pakke, seerne betaler for. Live streaming foregår ofte på kanaler, som alle mennesker har adgang til at se – f.eks. Facebook og YouTube. Det betyder i bund og grund, at live streaming potentielt kan nå ud til mange flere mennesker.
Live streaming har fundet vej til en masse forskellige brancher. De mest oplagte er naturligvis sportsevents, musik shows som fx X-Factor og indsamlingsshows som Danmark samler ind. Men udover at seerne kan se begivenheder live, der giver størst værdi i realtid, så rummer live streamingen også andre fordele. Live streaming giver en følelse af at være der selv, som spillere der kan interagere med livedealeren på online casinoet https://www.mrgreen.com/da/live-casino eller som led i dækningen af koncerter og live events før, under og efter programmet. Det giver seerne meget af den autenticitet tilbage, som forsvinder, når der er en skærm imellem os og virkeligheden.
Hvorfor er live streaming velegnet til madprogrammer?
Men hvilken værdi tilfører det seerne at live-streame madprogrammer, vil nogen måske spørge. Faktisk er lige præcis madprogrammer særligt egnede til live streaming af flere årsager. For det første kan de engagere seerne fra at være passive til at smøre ærmerne op og hive køkkentøjet frem. For det andet har madprogrammer ligesom sportsevents et element af forudsigelighed. Det kan godt være, at det er professionelle udøvere. Men showet kan stadigt bevæge sig i uventede retninger, fordi de tit har gang i mange forskellige ting, tempoet er højt, og de ikke har mulighed for at lave det om.
Live streaming-madprogrammerne kan antage mange forskellige former, og de er sandsynligvis så populære, fordi mad er universelt og binder mennesker sammen fra forskellige kulturer, www.dr.dk/ligetil/tema/madkultur. Der er eksempler på programmer, som tager imod udfordringer på opskrifter fra seerne, hvilket gør live-elementet endnu mere uforudsigeligt og intenst for seerne.
Selvom det er for tidligt at forudsige, om live streaming af madprogrammer vil fortsætte med at ride på succesbølgen, dør trenden nok ikke lige med det samme. Mad og musik er universelle kulturelle komponenter, som binder mennesker sammen på kryds og tværs, så det vil nok tage noget tid, før seerne bliver mætte af at se på og høre om mad.