Smoothie

Jordbær smoothie

Smoothie er en dejlig, kold og cremet drink. Den består som regel af blendet frugt, yoghurt og knuste isterninger. Oprindelsen af smoothien stammer fra USA i de senere 1960. Det er dog først i 90’erne populariteten er taget til. I dag kan man også købe dem supermarkeder og de fleste caféer.

Opskriften på en smoothie varierer meget, da den kan laves på utrolig mange måder. Der er de originale med bær og frugter og så er der en mere sundt variation med grønsager i stedet og uden tilsætning af sødestoffer.

Denne opskrift byder på en jordbær smoothie af sin bedste slags.
Smoothie
Jordbær smoothie
Stem: 1
Bedømmelse: 5
Dig:
Bedøm denne opskrift
Print Opskrift
  Antal personer Forberedelses tid
  2 5 min
  Tilberedningstid
  10 min
  Antal personer Forberedelses tid
  2 5 min
  Tilberedningstid
  10 min
  Smoothie
  Jordbær smoothie
  Stem: 1
  Bedømmelse: 5
  Dig:
  Bedøm denne opskrift
  Print Opskrift
   Antal personer Forberedelses tid
   2 5 min
   Tilberedningstid
   10 min
   Antal personer Forberedelses tid
   2 5 min
   Tilberedningstid
   10 min
   Ingredienser
   • 100 gram Jordbær frosne
   • 4 Isterninger
   • 3,5 spsk. Flormelis
   • 1 spsk. Citronsaft friskpresset
   • 1,5 dl. Mælk
   • 2 dl. A38 0,5%
   Antal personer:
   Instruktioner
   1. Kom alle ingredienserne i en blender.
   2. Giv den fuld skrue i ca. 45 sekunder eller til alt isen er knust.
   3. Smag smoothien til med flormelis og citronsaft.
   4. Fordel den i 2 høje glas og server.

    Tip: Gør du brug af friske jordbær, så tilsæt 2 isterninger mere til denne opskrift.
   Recipe Notes
   Indholdet af en smoothie

   Ud over selve hovedingredienserne som enten er frugter eller grønsager så indeholder en smoothie og en række andre ting for at få den rette smag og konsistens som vi alle kender så godt.

   • Sødemidler: Disse bliver brugt i frugtbaseret smoothies og kan derfor indeholde ingredienser som sukker, vanilje, sirup, honning og mange andre.
   • Mejeriprodukter: Er med til at skabe den cremet konsistens. Her taler vi om mælk, yogurt, A48, cremefraiche osv. (I andre lande kan de finde på at bruge flødeoste, olie fra nødder, the, og mange andre ingredienser).
   • Knust is: Uden is ville en smoothie ikke være kold, ej heller have den tekstur den har.

   Hvis du ikke ved eller har aldrig smagt en smoothie før, så kan man sammenligne den med en milkshake hvor selve isen er erstattet med frugter eller grønsager.

   Sundhed eller smag

   Mange mennesker hopper på denne dille og laver deres egne smoothies hjemme. De går helt amok, laver fantastiske kombinationer af frugter og grønsager samt andre ingredienser der tilføjer både smag og mere aroma.

   De fleste gør dette fordi de gerne vil være sunde. De snupper en smoothie før de går ud af døren.

   Vi ved at frugter og grønsager er sundere end friturestegt mad eller fastfood. Der er dog stadig en stor forskel på hvad dine smoothies indeholder. Der hvor problemet kan ligger er at for mange frugter resulterer i for meget indtagelse af sukker. Især når man i forvejen tilsætter sødemidler i form af honning, sirup eller andet lignende til ens smoothies. Hvis det er den sunde linje du gerne følge, så er det mere de grønne smoothies du skal kigge på, disse bliver laver på grønsager i stedet for frugter.

   Vi vil selvfølgelig med tiden tilføje flere opskrifter på denne fantastiske drik, både de originale, baseret på frugter samt den sundere variation som byder på grønsager.

   Spørgsmål vedrørende Smoothies

   • Hvordan laver man en god smoothie?
    En god smoothie er ret relativt udtryk, da vi alle har forskellig smag. Nogle elsker banansmoothie mens andre fortrækker jordbær eller hindbær. Du har sikkert dine helt egene præferencer, snup dine ynglings frugter og prøv dig frem. Der findes utrolig mange opskrifter og det gælder bare om at finde den rette eller tilpasse en til dine smagsløg.
   • Kan man fryse smoothie?
    Det kan man godt ja, du kan endda ved optøningen blende det lidt så har du en dejlig kold smoothie med små rester af is der tilføjer en lille tvist til den allerede lækker drik.
   • Hvordan laver man smoothie uden blender?
    Ja det er jo et godt spørgsmål. Rent teoretisk kan man sagtens klare sig uden en blender men praktisk vil det tage en krig. Du skal nemlig masse en del frugter med en gaffel eller lignende, hvorefter du skal gøre det med resterende frugter og så blande den godt sammen ved at ryste beholderen rigtig godt. Det er sådanset ikke det værd. Hvis du synes at en blender er for dyr kan du altid anskaffe en stavblender, den kan man få for 100-150 kr. Den skal nok klare arbejdet for dig.
   • Hvilken blender er bedst til smoothie?
    Hvis vi kigger på blendere så har Braun JB 3060 modellen vundet blender testen hos forbrugerrådet tænk.dk, den koster ca. 400kr ellers vil de fleste blendere gå an. De har jo sådan set samme funktioner, nemlig at blende ting. Nogle har stærkere motor, mere stabile osv. Men til en smoothie vil de fleste gå an.
   • Hvordan laver man en sund smoothie?
    Sund smoothie indeholder som regel ikke mælk, desuden skal du have en god blanding af forskellige grønsager. Disse skal have en god blanding af vitaminer, mineraler og andet godt som din krop har brug for. På nettet kan du finde mange gode opskrifter på sunde variationer af den originale smoothie.
   • Hvorfor drikke smoothie?
    Det kan der være flere forskellige grunde til.

    1. Det smager godt.
    2. Du får både frugter og grønsager som du måske ikke indtager på daglig basis.
    3. Spækket med vitaminer, mineraler og andet godt.
    4. Din krops immunforsvar bliver styrket.
    5. Din metabolisme bliver forhøjet.

   • Er frugt smoothie sundt?
    Ja og nej. Jeg ved godt det lyder forvirrende men det er svaret. Frugt er sundt men ikke i større indtagelser. De fleste frugttyper indeholder både store mængder af frugtsyrer samt frugtsukker. Disse i sig selv gør ikke så meget, men i større indtagelse kan det sagtens påvirke din krop. Skal du have en sund smoothie så burde du måske overveje at erstatte nogle af frugterne med grønsager.

   Videoopskrift på 5 sunde frokostsmoothies

   Her er en fantastisk videoopskrift på hele 5 forskellige og sunde smoothies. Kvinden i videoen giver dig gode råd til hvad du skal gøre for at få den perfekte resultat hver eneste gang. Du kan nemlig forberede ingredienser dagen før. Snit, hak og ned i fryseren. Hvis du vil vide mere så se denne video.


   Videoen er udarbejdet af The Domestic Geek og er på engelsk

   Del denne opskrift

   Skriv et svar

   Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *