Skal du have vildt og ikke ved hvad der hører til. Så er en Waldorfsalat lige sagen. Denne dejlige og friske salat bringer noget let og anderledes over ellers det tunge kød. Salat kan sagtens laves dagen før og serveres når det andet mad er klar. En Waldorfsalat passer rigtig godt om sommeren, til både grill, picnic og simreretter. Opskriften er meget rummelig da man kan erstatte, tilføje eller fjerne ingredienser som ønsket. Derfor kan du altid tilpasse salaten til både den mad du laver samt dine gæster eller familiens smag og ønsker.
- 400 gram Vindruer grønne
- 2 Æbler
- 150 gram Valnødder
- 4 stk. Bladselleri
- 2,5 dl. Creme fraiche 38%
- 1,5 spsk. Sukker
- 0,25 tsk. Salt Groft
- Kom de 2,5 dl. creme fraiche i en skål og smag til med salt og sukker.
- Del druerne i halve og fjern kærnerne. (Behold nogle enkelte halve til pynt senere.)
Kom det i skålen. - Skær æblerne i små tærn. Størrelsen af tærnene kommer an på hvor rustisk du ønsker din Waldorfsalat skal være.
Kom det i skålen. - Tag 2 af de 4 bladselleri og skær dem på krydt og tværs.
Kom dem i skålen. - Hak ca. 90% af valnødderne og kom ned til resten af ingrendienserne i skålen.
- Bland skålens indhold godt rundt og stil den ca. 1 time på køl.
- Når det er tid til servering. Pynter du din salat med resterende halve af druer, valnødder og bladselleri.
Waldorfsalat er det en salat eller dessert?
Nogle bliver lidt forvirret over denne såkaldte Waldorfsalat. For er det en salat eller er det en dessert? For den indeholder noget fra begge kategorier. Der er sukker og vindruer samt æbler som kunne mindre lidt om abemad men på den anden side har den også bladselleri, nøder som minder mere om en normal salat. Hvis du er forvirret over dette så tag det helt roligt. Vi kan fortælle at det er helt og aldeles en salat som især serveres til vildt.
En waldorfsalat daterer tilbage til slutningen af 1800 tallet mere specifikt mellem 1893 og 1896. Den originale opskrift lød på:
- Rodselleri
- Æbleæ
- Mayonnaisedressing
En opskrift med kun 3 ingredienser som var utrolig nem at bikse sammen på ingen tid. Selv om salaten stadig er utrolig nem at lave så er opskriften blevet videreudviklet. I dag ser vi tit at der også bliver brugt:
- Vindruer
- Diverse bær
- Kartofler
- Diverse salatblade
- Citron
Og listen bliver ved. Folk kaster forskellige ingredienser i og håber på det smager godt. Det er fint at eksperimenterer i køkkenet, nogle gange kan man også vende tilbage til den originale opskrift og tage den derfra i stedet for hele tiden at fylde mere og mere på.
Hvis du søger på Waldorfsalat på nettet vil du også hurtigt opdage at der findes rigtig mange forskellige opskrifter. Vores er helt klart en af de bedste og minder mest om den originale opskrift. I næste afsnit vil du også kunne se opskriften på en anden slags Waldorfsalat som Jamie Oliver har taget under kærlig behandling.
En Waldorfsalat kan laves på mange forskellige måder, her ser du en spændende version som Jamie Oliver har udviklet.
Ofte stillede spørgsmål om waldorfsalat
Waldorfsalat er ikke så udbredt som mange andre, det er dog tydeligt at salatens popularitet er stille og rolig ved at stige. Og jo flere mennesker der kender til denne ret jo flere spørgsmål begynder der at dukke op. Her besvarer vi de 5 oftest stille spørgsmål når det kommer til waldorfsalat.
Hvor stammer waldorfsalat fra? - Salaten blev udviklet og lavet for første gang mellem 1893 og 1896 på Waldorf Hotel i New York USA. Manden der stor bag skabelsen af retten er Oscar Tschirky
Kan man fryse waldorfsalat? - Nej det kan man desværre ikke. Du kan sagtens prøve, men den vil miste sin identitet i både smag, struktur og udseende.
Kan man lave waldorfsalat dagen før? - Det kan man godt ja. Lav den aftenen før og lad den stå på køl før serveringen.
Waldorfsalat til hvad? - Waldorfsalat blev udarbejdet i henblik på at serveres som sideret til vildt. I dag bliver den dog spise både til grill, picnic og alt i mellem. Er vejret godt, så skal der simpelthen en Waldorfsalat på bordet.
Hvilken frugt anvendes til waldorfsalat? - Fleste opskrifter indeholder frugter som: Æbler og vindruer. Der findes dog mange andre opskrifter der har taget en hel anden retning væk fra sin originalitet.