Farsbrød eller forloren hare

Farsbrød med bacon også kaldet forloren hare!

Farsbrød eller forloren hare er der ikke mange der kender svaret på hvad der er hvad. Traditionen tro lægges røget spæk på farsbrødet, men nyere opskrifter benytter ofte bacon. Der findes en masse varianter af retten.
Forloren hare har intet med hare at gøre, men der er alligevel en god forklaring på navnet på opskriften.

Farsbrød med bacon er en gammel opskrift

Forloren hare er noget omkring år 1900 der kunne læses om i de danske kogebøger i blandt andet “Frøken Jensens Køkken” fra år 1901. Den gang kaldte man det “snyderetter” – det er også det som “forloren” betyder, ligesom “forloren tænder” og andre ord har du sikkert hørt før. Det var ikke rigtig hare i farsbrød – forloren hare – men i stedet hakket svin og kalv.





Farsbrød eller forloren hare
Farsbrød med bacon også kaldet forloren hare!
Stem: 3
Bedømmelse: 5
Dig:
Bedøm denne opskrift
Print Opskrift
    Antal personer Forberedelses tid
    4 personer 10 minutter
    Tilberedningstid
    1 time
    Antal personer Forberedelses tid
    4 personer 10 minutter
    Tilberedningstid
    1 time
    Farsbrød eller forloren hare
    Farsbrød med bacon også kaldet forloren hare!
    Stem: 3
    Bedømmelse: 5
    Dig:
    Bedøm denne opskrift
    Print Opskrift
      Antal personer Forberedelses tid
      4 personer 10 minutter
      Tilberedningstid
      1 time
      Antal personer Forberedelses tid
      4 personer 10 minutter
      Tilberedningstid
      1 time
      Ingredienser
      Farsbrød - forloren hare
      • 1 stk. Æg
      • 1 dl. Hønsefond
      • Salt
      • 500 gram Hakket svine og kalvekød
      • 2 spsk. Fløde
      • 2 spsk. Raps
      • Peber (friskkværnet)
      • 1 tsk. Løgpulver (eller et lille løg)
      • 8 skiver Bacon
      Sovsen
      • 1 tsk. Maizena
      • 1 spsk. Gastrik (hvis du har)
      • 1 dl. Fløde
      • Ribsgele
      • Salt og peber
      Væde til farsbrødet
      • 3 dl. Hønsefond
      • 3 dl. Mælk
      Antal personer: personer
      Instruktioner
      1. Tag en stor skål. Rør din hakkede svine og kalvebød ned i skålen med noget salt på, men spar lidt på salten da hele retten er rigeligt saltet.
      2. Tilføj din æg. Bagefter skal du tage din hønsefond (som består af vand og hønsekøds-bouillon, 4 dl vand og en bouillon terning).
      3. Nu skal din fløde, løgpulver (eller finthakket løg), raps og peber i skålen. Når farsen har en god og fast form sætter du den i køleskabet en halv times tid hvis du kan vente så lang tid.
      4. 20-30 min senere tager du din fars ud. Form den så den passer i et ildfast fad (gerne smurt fad). Bacon svøber du rundt om din fars nu og lægger farsbrødet i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter.
      5. Herefter åbner du ovnen, og hælder din mælk og hønsefond i, som væde til din fars og så lukker du ovnen igen og giver den yderligere 45 minutter ved ca. 180 grader. Tilsæt mere væske hvis du oplever at væsken begynder at forsvinde helt fra det ildfaste fad.
      6. 45 minutter senere tager du dit farsbrød ud. Si skyen fra i en gryde og kog med noget ribsgele. Tilføj fløde og gastrik og smag til med salt og peber.
      Tilbehør
      1. Server din farsbrød med alm. kartofler eller ovnstegte kartofler og en salat efter behov.
      Recipe Notes




      Farsbrød– den lækre hovedret og opskrift

      Tip:Prøv dig frem med krydderier. Denne opskrift på farsbrød eller forloaren er meget lækker og du kan godt gøre den anderledes eller bedre med krydderier. Velbekomme.

      Spørgsmål omkring farsbrød eller forloren hare

      • Hvor længe skal farsbrød have i ovnen?
        Den skal ind i ovnen af 2 omgange. Først 15 minutter og sener 45 minutter - så ca. 60 minutter i alt.
      • Kan man fryse farsbrød ned?
        Ja det kan du godt - har du lavet en stor portion kan det være en god idé at fryse ned i portions størrelser.
      • Kommer farsbrød fra Danmark?
        Ja det stammer fra Danmark. Så senere fik den navnet "forloren hare" som var en "snyderet" (læs mere tidligere) uden rigtig hare, men navnet har stadig overlevet tiden.
      • Hvor lang tid holder farsbrød?
        Ligesom de fleste andre retter med kød osv. skal du opbevare farsbrød på køl (hvis du ikke har spist denne lækre ret helt op!) og den kan holde ca. 3-5 dage i køleskabet afhængig af temperament.

      Video af farsbrød?

      Du kan se en video som "JustCook" har lavet på youtube - held og lykke med opskriften 🙂


      Del denne opskrift

      Læs også

      Sådan får du råd til lækre restaurantoplevelser i København

      Der er masser af rigtig gode restauranter at tage på i hovedstaden. Men det kan …

      Skriv et svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

      Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.