Risotto

Risotto med svampe

Risotto er en traditionel ret der stammer fra det nordlige Italien hvor risen simrer længe nok til det får en rig, lækker og cremet konsistens. Misforstå mig ikke det er ikke grød eller lignende selv om det godt kunne minde om det. Det der sker er at risen mens den simre, suger væsken samt smagen ud af den bouillon den bliver kogt i.

En risotto kan sagtens fungere som en selvstændig ret, de fleste vælger dog at servere den med svampe, laks eller andre ingredienser for at tilføre diversitet af nuancer og smag til retten.

Dette er en rigtig hygge ret der kan samle hele familien ved bordet og tager ikke mere end en lille halv time at lave. Mange mennesker holder sig fra den da den kan se kompliceret ud som den absolut ikke er. Desuden smager den også fantastisk.




Risotto
Risotto med svampe
Stem: 1
Bedømmelse: 5
Dig:
Bedøm denne opskrift
Print Opskrift
    Antal personer Forberedelses tid
    4 5 min
    Tilberedningstid
    25 min
    Antal personer Forberedelses tid
    4 5 min
    Tilberedningstid
    25 min
    Risotto
    Risotto med svampe
    Stem: 1
    Bedømmelse: 5
    Dig:
    Bedøm denne opskrift
    Print Opskrift
      Antal personer Forberedelses tid
      4 5 min
      Tilberedningstid
      25 min
      Antal personer Forberedelses tid
      4 5 min
      Tilberedningstid
      25 min
      Ingredienser
      • 200 gram Risottoris
      • 500 gram Svampe
      • 7,5 dl. Bouillon
      • 2 fed Hvidløg
      • 2 Skalotteløg
      • 1 bdt. Purløg
      • 30 gram Smør
      • 1 spsk. Olie
      • 2 dl. Hvidvin
      • 40 gram Parmesanost
      • 125 gram Mascarpone
      • Citronsaft
      • Salt og peber
      Antal personer:
      Instruktioner
      1. Sæt bouillonen i en gryde over svag varme og hop videre til næste punkt.
      2. Skalotteløg og hvidløg skal hakkes fint og sauteres i olien samt halvdelen af smørret i en gryde til de er klare.
      3. Tilsæt 200 gram risottoris (Arborio-ris) også sautere i ca. 1 minut.
      4. Hæld de 2 dl. hvidvin og lad den koge næsten helt væk.
      5. Skru nu ned for varmen så risen lige netop simrer.
      6. Nu tilsætter du bouillon lidt ad gangen mens du rører rundt i risottoen. Her vil risen stille og rolig absorbere bouillonen til sig. Derefter tilsætter du lidt mere bouillon til og sådan bliver du ved i ca. 15-20 min.
      7. Fjern gryden fra varmen. Tilsæt både mascarpone lidt revet parmesan mens du rører i risottoen. Husk at den skal være cremet, hvis den er for fast tilsætter du bare lidt bouillon til.
      8. Smag til med salt, peber og lidt citronsaft.

        Drys derefter med lidt hakket purløg for både smag og udseende.

        Velbekomme.
      Recipe Notes




      Døds retten

      Masterchef Australien som vi elsker at se her i vores familie bliver Risotto retten kaldt for en døds ret. I næsten 7-8 sæsoner er der altid en deltager i programmet som kaster sig over denne fantastiske ret og fejler grusomt hvor de ender med at ryge ud. Der er derfor noget mystisk og skræmmende over retten som mange holder sig fra. Om det er selve dommerne der er meget kræsne eller om deltagerne er meget uheldige skal jeg ikke kunne sige, men sådan er det bare.

      Risottoen kan laves på mange forskellige måder og på mange forskellige typer af ingredienser og smag. Herhjemme elsker vi den i enten svampe version eller med laks. Dens rige og cremet konsistent har en vis kvalitet over sig som giver en tryghed og varme andre retter mangler.

      Spørgsmål vedrørende risotto

      • Kan man bruge grødris til risotto?
        Ja det kan du godt. Forvent dog at få en anden tekstur i retten. Den bliver blødere og grødagtig, dette sker især hvis du overkoger disse ris.
      • Hvordan laver man risotto?
        Risotto kan laves på flere forskellige metoder, ingredienser og ikke mindst type af ris der bliver brugt i rettet. Vi betegne denne opskrift som en af de bedste. Følg opskrift punkt for punkt hvorefter du altid kan vie fra opskrift som du lyster.
      • Kan man fryse risotto?
        Det kan man godt ja, men teksturen i risene bliver forandre i processen hvor de fleste faktisk ikke er så vilde med det efter en nedfrysning. Læg hellere resterne på køl hvor de kan holde op til en uges tid.
      • Hvilken hvidvin til risotto?
        En tør og frisk hvidvin passer fint til retten. Her kan vi nævne vine så som: Riesling eller Chablis.
      • Hvad serverer man til risotto?
        Retten kan sagtens stå for sig selv, man behøver sådan set ikke at servere noget til. Du kan selvfølgelig gøre brug af godt italiensk brød som også kan fungere som en ske. I Italien serveres risotto nogle gange som tilbehør til Osso buco.
      • Hvor stammer risotto fra?
        Risotto er en Italiensk ret, opskriften afhænger helt af hvor i Italien man befinder sig.
      • Hvilken slags ris til risotto?
        Typisk bruger man Risottoris som også kaldes ”Arborio-ris” dog kan grødris også bruges hvis du er løbet tør eller ikke kan finde risottoris.

      Videoopskrift på svamperisotto

      En fantastisk video med Jamie Oliver hvor han vise og lære dig at lave den perfekte svamperisotto fra bunden. Her bliver der blandt andet vist hvilke slags svampe samt ris han bruger til sin variation af retten.


      Videoen er udviklet af Jamie Oliver team og er på engelsk.

      Del denne opskrift

      Læs også

      Lav en lækker pastaret med denne guide

      I hverdagen kan det sommetider blive lidt ensformigt, når det kommer til madlavning – man …

      Skriv et svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

      Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.