Forside » Opskrift » Tarteletter og høns i asparges
Tarteletter-og-hoens-i-asparges

Tarteletter og høns i asparges

Tarteletter stammer fra ”tartelette” som er fransk. Dette ord betyder ”lille tærte”. Hvis du laver en søgning på google efter tarteletter kan man godt ende med at få en masse tærter eller desserter frem faktisk netop fordi det er et ord der spænder bredt. Lige præcis i Frankrig serveres de ofte med frugt og andet som dessert. Men det vi har gang i her er altså Danske klassiske tarteletter med høns i asparges – lige så gode som du husker dem fra da mor(?) lavede dem!

Tarteletter og fyldet

Vi bruger primært i Danmark ”Høns i asparges” eller ”Rejer i asparges” eller ”Kylling/Hamburgerryg med stuvede ærter og gulerødder” når vi laver tarteletter – dette kan du også kigge nærmere på en anden gang du vil prøve at lave tarteletter men med andet indhold.





Tarteletter-og-hoens-i-asparges
Tarteletter og høns i asparges
Stem: 2
Bedømmelse: 5
Dig:
Bedøm denne opskrift
Print Opskrift
    Personer Forberedelse
    12 stykker 2 timer
    Tilberedning Ventetid
    20 minutter 30 minutter
    Personer Forberedelse
    12 stykker 2 timer
    Tilberedning Ventetid
    20 minutter 30 minutter
    Tarteletter-og-hoens-i-asparges
    Tarteletter og høns i asparges
    Stem: 2
    Bedømmelse: 5
    Dig:
    Bedøm denne opskrift
    Print Opskrift
      Personer Forberedelse
      12 stykker 2 timer
      Tilberedning Ventetid
      20 minutter 30 minutter
      Personer Forberedelse
      12 stykker 2 timer
      Tilberedning Ventetid
      20 minutter 30 minutter
      Ingredienser
      • 550 gram Hønsekød (kogt) (evt. ca. 1 kylling pr. 550 gram)
      • 1,5 dl Piskefløde
      • 1 ds Hvide asparges (ca. 200gram pr. ds)
      • 2 dl Bouillon (hønse)
      • 25 gram Smør
      • 2 spsk. Hvedemel
      • 12 stk. Tarteletter (luksus)
      • Salt og peber
      • Suppevisk (se beskrivelse)
      Personer: stykker
      Fremgangsmåde:
      Kog hønen/kyllingen
      1. Vask kyllingen meget godt – husk kold vand imens du gør dette. Fjern eventuelle indvolde hvis de stadig er derinde. Nogen gange kan man opleve at alle indvolde ligger i en pose inde i kyllingen – fjern den og skær gumpen af (der kan være en del bakterier her nemlig).
      2. Læg hønen i kogende vand, tilsæt salt i vandet forinden. Tilsæt evt. suppevisk for at give en god smag eller grøntsager direkte.
      3. Du skal koge hønen i lang nok tid til at kødet er helt mørt og slipper knoglerne, og det kan være forskelligt fra type af høne, men normalt lægger det på ca. 1½-2 timer at koge for at give den nok.
      4. Det skum som kommer på overfladen af vandet i din gryde imens du koger hønen skal du fjerne (bare med en ske eller lign.) fordi det kan godt give hele opskriften en skarp smag hvis det koges med i retten.
      5. Nu er kogning af din høne færdig og du kan bruge den væske/vand/suppe til sovs fra gryden og evt. fjerne din suppevisk. Tag din høne op af gryden og lad den afkøle en halv times tid.
      6. Nu skal du fjerne kødet fra hønen og du får nok ca. 500-600g kød pr. høne, men får du mere kan det med fordel sagtens gemmes til andre ting.
      7. Fjern væsken fra din dåse asparges ved at si den fra ned i gryden, og tilsæt din bouillon og fløde og bring det i kog.
      8. Imens laver du en smørbolle af mel og smår som du rører sammen i en lille skål.
      9. Ilæg smørbollen i din væske som er sat let i kog. Et par minutter senere er den forsvundet ud i væsken. Så pisker du godt og grundigt så der ikke er klumper og lad det koge i en 5-10 minutter under omrøring.
      Opvarm tarteletterne
      1. Når du når du sidste punkt (koge sovsen) varmer du tarteletterne i en ovn på 200 grader i ca. 4-5 min som dit opkog varer.
      2. Herefter serverer du de varme tarteletter med din høns i asparges.
      Tip og hvad er suppevisk?
      1. Pynt dine tarteletter med høns i asparges med brøndkarse – det giver sådan en flot og rustik præsentation og server derefter med det samme så brøndkarsen ikke bliver blød og kedelig.
      2. Suppevisk er en samling af porre, selleri, persille, og andre krydderier og urter, såsom frisk timian. Man plejer at holde det adskilt i sovsen så man kan fjerne det igen når man har lyst. Hvis du gerne vil have noget fast med i din sovs, kan du med fordel bruge gulerødder, porrer, hvidløg, lauerbærblade og persillerod i småtskårne stykker.
      Andet




      Tarteletter med høns i asparges kan laves forskelligt

      Tip:Hvis du ikke gider at koge en hel kylling eller det arbejde som det indebærer, eller du har lidt travlt i hverdagen, jamen så kan du godt lade dig nøjes med at benytte kyllingebryst filet. Så sparer du i hvert fald noget tid dér hvis du koger disse i stedet for en hel kylling.

      Hvis du bruger en hel kylling er der jo forskellige størrelser og hvad vi erfaringsmæssigt har beregnet os frem til er der ca. 500-600 gram kød på en hel kylling.

      Suppevisk kan varieres næsten uendeligt, eks. rodfrugter, her kan du bruge toppene af disse. Det kunne være gulerødder, persillerod, pastinak eller porrer.

      Laurbærblade, persille og timian kan også bruges og lægges midt i så de bliver i visken.

      Ingredienserne til en suppevisk kan som samles i et bundt, som ligges i en si som ligges ned i gryden.

      Spørgsmål der stilles til tarteletter med høns i asparges

      • Hvordan laver man tarteletter?
        Godt spørgsmål. Hvis det er med høns i asparges skal du bare følge denne opskrift.
      • Hvor mange tarteletter pr. person?
        Altså nu er der nogen der kan nøjes med 1... men dem kender vi ingen af... jeg vil nok anbefale 2-3 tarteletter pr. person afhængig af hvad du ellers har på "menuen".

      • Hvor længe skal en kylling koge til tarteletter?
        Den skal koge i ca. 1,5-2 timer hvis kødet skal blive dejligt mørt og "falde" af knoglerne.

      • Hvordan laver man sovs til tarteletter?
        Sørg for at du har ingredienserne klar, såsom smør, hvedemel, salt og peber, bouillon. Så skal du smelte smøret i en gryde, tilsætte mel og lad det sammensætte og pisk det så jævnt som muligt og tilsæt bouillon i etaper mens du pisker. Kog det, og tilsæt mere salt/peber eller bouillon hvis nødvendigt, og evt. tilsæt lidt fløde. Denne sovs kan bruges til tarteletter men er også god til eks. brun sovs (med kulør) til flæskesteg, kartofler, kylling, frikadeller, bøffer, eller and. Se eventuelt en lille guide her på youtube hvordan en opbagt sovs laves fra Karolines Køkken.

      • Er tarteletter en forret eller en hovedret?
        Tarteletter og høns i asparges er en forret men hvis du laver nok af dem vil det sagtens kunne spises som en hovedret - med stort velbehag endda!

      • Hvad er tarteletter lavet af?
        Den varme tartelet laves af butterdej, som er meget luftig grundet dejens rullelag, og uden sukker. Keep it simple; as it is.

      • Hvad hedder tarteletter på engelsk?
        De hedder tartles og kan både betyde tærte eller tarteletter.

      • Hvad passer til tarteletter?
        Salat, kogte gulerødder og ærter, evt. groft flute, men som regel ingenting hvis du bare vil spise dig mæt i tarteletter 🙂

      • Hvem har opfundet tarteletter?
        Det er en dansk gren af en fransk ret. Tarteletter, eller tærter som det betød på fransk.
        Den går langt tilbage i historien, og i 15- og 1600-tallet fandtes tarteletter med salt eller med sødt indhold. i Danmark, hører tarteletterne hjemme i den salte afdeling.

      • Hvor længe skal tarteletter have i ovnen?
        Ca. 5 minutter. i ovn på 200 grader.

      JustCook.tv fra youtube har lavet tarteletter og høns i asparges

      Det er godt nok ikke vores opskrift der er blevet brugt her, men vi vil så gerne vise dig en video og eksempel af mad du kan lave på en nem og enkel måde, så vi tillader os at linke til hans video her, så kan du jo altid sammenligne selv om du har nogen andre gode idéer.


      Del denne opskrift

      Læs også

      Kartoffelsalat

      Nem kartoffelsalat

      Vi spiser kartofler i alle former og afskygninger. Her får du en smuk og velsmagende …

      Skriv et svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *