Denne lækre chili con carne opskrift er en forholdsvis simpel ret der stammer fra Mexico og er smagsfuld alt imens den samtidig er en ret som kan tilpasses til at være en nem ret for børnefamilien som gerne vil lave en ret hurtigt og nemt, men også for de mere gourmet interesserede der gerne vil pifte den op og dermed lave den om til en anderledes ret.
Opskrift på chili con carne er fra Mexico?
Sjovt nok er chili con carne ikke en ret som spises meget i Mexico – faktisk kan du støde på flere personer som slet ikke kender retten, eller nogen der først har haft deres første møde med opskriften efter de er kommet til Danmark! Retten stammer oprindeligt fra San Antonio i Texas selvom det er svært lige at tro for dem som føler de allerede kender denne opskrift godt.
Krydret gryderet som der er mange der holder af.
- 500 gram Hakket oksekød
- 3 stk. Løg Ca. 500 gram
- 1 ds. Hakkede tomater
- 1 ds. Hvide bønner
- 1 ds. Røde bønner
- 70 gram Tomatpure koncentreret
- 1 tsk. Chili Stødt
- Salt og peber
- 3 dl. Ris ca. 250 gram
- Start med at svitse eller riste kødet på en stegepande eller en gryde.
Tip: ønsker du en mere smagsfuld Chili con carne kan du bruge lidt smør eller olie at stege kødet i.
Bemærk: at du også kan bruge svine/kalvekød i stedet, alt afhængig af hvilken opskrift du bedst kan lide. - Pil de antal løg du har valgt til retten. Skær dem ud i fine små tern og tilsæt dem retten i en gryde.
Tip: når du tilføjer markante ting i din mad, såsom løg og du laver retten til børn, kan du blende dem så de ikke kan ses i retten men stadig smages i din Chili con carne. - Når løgene har fået lov til at falde til gryden, hælder du de hakkede tomater i og lader hele retten simre et par minutter.
- Tilføj nu bønnerne (hvide bønner i tomatsauce - baked beans og røde bønner - kidney beans) og tomatpuré og din chili. Lad det koge et øjeblik.
Bemærk: at bønnerne skal ikke simre mere end 5-10 minutter, så begynder de at blive lidt melet/grynet. - Salt og peber tilsættes efter behov - smag din chili con carne af løbende i processen.
- Sæt en gryde over med vand til dine ris. Det passer meget godt med at vandet er klar til risene når du er halvvejs med din ret.
Du kan bruge forskellige typer af ris - det anbefales hvide ris, da de er gode til at suge den lækre sauce til sig og give en kraftfyld og lækker smag.
Alternative idéer
Hvis du har en lille gourmet trold gemt i dig som vil lege lidt med retten, så kan du prøve at smide et par fed hvidløg i retten - dejligt smagfyldt og sundt. Der er også nogen der vælger at smide gulerødder, peberfrugter eller majs i som også smager dejligt og gør opskriften ekstra fyldig og fylder med de rigtige kalorier.
Er du frygtløs og tør at udforske dine smagsløg - er ren cacao pulver også noget man kan smage til i retten - men pas på mængderne! Det skal jo ikke være en chokoladekage!
Har du givet saucen lidt for meget eller generelt ikke er til melet bønner - kan man også lave retten dagen før og lægge på køl. Når du dagen efter tager den ud og varmer op vil du opdage at retten er stærkere i smag og bønnerne er "normale" igen.
Et godt råd til den der kan tåle det stærkt - det må ikke gøre ondt i munden at retten er stærk, men at svede på panden betyder bare at du har ramt rigtigt.
Krydderi idéer
Der kan bruges spidskommen, koriander, jalapenos, chilipulver i retten hvis man er til det, og har et dejligt udvalg af krydderier i køkkenet.
Tilbehør
Godt og lækkert tilbehør kan være et tilføre en eller to skefulde cremefraise på toppen af retten.
Hvad med flutes? Du kan bruge en opskrift og bage hjemmelavet flutes eller finde et par lækre flutes fra din lokale forhandler og bruge som tilbehør - man må gerne dyppe i den smagsfulde sauce!
Hvad betyder chili con carne?
Oversat til dansk så betyder Chili con carne så simpelt som ”Chili med kød”. Retten er en krydret gryderet med chili og oksekød, svinekød eller noget helt tredje. Mest simple versioner af denne ret indeholder også tomater, bønner, løg samt andre ingredienser. Ellers er der frit slag for hvilke ingredienser du kommer i. Lad fantasien være din følgesvend og se hvad du kan få ud af retten.
Kan chili con carne fryses?
Ja det kan den godt. Du skal dog vide at konsistensen i bønner godt kan ændret sig i processen. Her vil du kunne opleve at selve bønnerne i retten godt kan få en mere melet og smattet tekstur.
Er chili con carne sundt?
Som man siger; ”Alt med måde”. Her kan vi selvfølgelig komme ind på hvilke ingredienser man kommer i. Chili con carne er i sig selv en ikke usundt ret, men pas på hvor meget du kaster i svælget, hvor meget cremefraiche du tager osv. Brug logikken som vejledning her.
Hvor meget chili con carne pr person?
Det er et svært spørgsmål at svare på, smagen af chilien afhænger hvem der skal spise den. Nogle mennesker elsker stærkt mad mens andre ikke kan tåle det. Desuden er der også lige det med hvilken form for chili du bruger. Og ja, forskellen på smagen af chili og hvor stærk den er kan variere utrolig meget.
Hvorfor chokolade i chili con carne?
Chokolade bruges i retten for at gøre den mere sødlig, det er selvfølgelig ikke meningen at det skal være en dessert så vær påpasselig med hvor meget du bruger. Men det er absolut ingen must at bruge chokolade i retten. Det er smag og behag. Det behøver ikke at smage dårligt, tværtimod det kan påvirke opskriften i positiv retning. Ligesom at man tilsætter salt til en risengrød ikke gør den saltet, men får smagen bedre frem - akkurat samme princip med chokolade i chili con carne.