Ah en så blød, svampet brunsviger er svær at gå sige nej til. Den er så simpel: dej og sukker, og det er nok også derfor den er så god; den indeholder alle de lækre (forkerte)
kalorier 🙂
Brunsviger er fra Fyn eller Tyskland?
Der er ikke nogen der kender den korrekte oprindelse længere omkring brunsviger men selve navnet op opskriften på denne dessert kage stammer nok fra navnet Braunschweig, en by i Tyskland (i den danske staveform Brunsvig). Vi kan ikke finde dokumentation om denne gærdejskage stammer fra denne by, men den har i hvert fald navnet, og selve opskriften stammer i hvert fald helt tilbage til 1930’erne eller tidligere.
Sjovt nok er brunsviger meget udbredt på Fyn og hvorfor det liiige er her er også svært at finde ud af; men én ting er sikkert. De fleste på Fyn kender til brunsviger og laver dem til fødselsdage, weekender og andet hygge oftere end andre steder i landet.
- 50 gram Gær
- 50 gram Sukker
- 400 gram Hvedemel
- 2,5 dl. Vand (lunken)
- 50 gram Margarine
- 250 gram Brun farin
- 1 spsk. Sirup (mørk)
- 75 gram Margarine
- 0,5 spsk. Sødmælk
- 0,5 tsk. Kanel (stødt)
- Tag en skål (størrelsen afhænger af hvor stor en portion du laver. Anbefaler til 12 eller 24 personers opskrift.). Hæld din lunkne vand i skålen og læg din gær heri. Pas på at vandet ikke er alt for varmt fordi ellers dør gæren og så virker den ikke.
- Tilsæt nu din mel, sukker og smeltede margarine (ikke alt for varm) i din skål.
- Ælt din brunsviger dej så alt bliver til en samlet masse.
- Tag en bradepande (størrelse afhængig af hvor stor opskrift du laver) med kant på og læg et bagepapir på og fordel herefter din dej herpå.
- Frem med en gryde, smid din margarine heri og smelt den.
- Når den er smeltet tilsætter du farin, mælk, sirup og kanelet. Rør det hele sammen.
- Mens sukkermassen stadig er varm (håndvarm) fordeler du den ud over dejen på din bradepande ligeligt og laver huller over det hele i dejen med dine fingre således at sukker toppingen falder ned i hullerne og derved får du en god blanding af dej og sukker når du tager en bid.
- Tænd ovnen nu på 200 grader og bag brunsvigeren i midten af ovnen i ca. 20 minutter.
- PS: Bemærk at brunsviger dejen hæver meget – så pas på med at bruge en for lille form.
Brunsviger - hjemmelavet morgenbrød
Det er en tradition på Fyn til morgenbordet om søndagen at lave brunsviger, hvis man gerne vil lave sin egen wienerbrød, bare i form af gærdejskagen brunsviger.
Tip:Hvis du har lavet for meget brunsviger kan du godt fryse brunsviger ned. Du skal først og fremmest bage din brunsviger kage som normalt og så tager du resten af det kage der er tilbage og nedfryser det. Når du så tager dem ud igen, pakker du den ind i bagepapir og giver den 5 min. i ovnen hvis den er optøet og er den stadig frossen skal du bare give den 8-12 min. på ca. 150 grader.
Spørgsmål folk har stillet før til brunsviger
- Kan man bage brunsviger dagen før?
Det kan du sagtens - du kan gemme den i køleskabet eller i en brødkasse. Benyt evt. bagepapir fordi den kan godt være ret fedtet. - Brunsviger hvor stammer den fra?
Det menes at den stammer fra Fyn, men navnet stammer fra en Tysk by, Braunschweig. Det er så meget vi ved 🙂 - Hvad hedder brunsviger på engelsk?
Den hedder det samme - der er ikke et desideret engelsk navn. - Hvor kommer navnet brunsviger fra?
Navnet stammer fra den Braunschweig som er en Tysk by. - Hvordan bager man brunsviger?
Det gør du i ovnen, ca. 20 minutter på 200 grader. - Hvordan opbevarer man brunsviger?
Du kan opbevare i køleskabet eller et tørt og mørkt sted. Husk evt. bagepapir til at hjælpe imod fedteriet. - Kan brunsviger fryses ned?
Ja det kan de godt - du kan varme dem op igen i ca. 5 min fra optøet tilstand, eller 8-12 min fra frossen tilstand, ved ca. 150 grader.
Video af brunsviger?
Du kan se her hvordan ”Den Søde Tand” brugeren fra youtube laver brunsviger hvis du er nysgerrig.