Drømmekage som sætter drømmene i gang når den nydes under alle former for festlige lejligheder, frokoster, gæstebesøg, dessert osv.
Denne opskrift på en luftig bradepandekage med en skal af karamelliseret kokos er opfundet for ikke så længe siden og alligevel er denne opskrift verdens bedste drømmekage opskrift vil nogen mene.
I dag er det nærmest umuligt at gå forbi en bager uden de har drømmekage på disken – og måske endda et par smagsprøver fremme til rigtig at lokke! Fordi bageren ved godt at det er svært kun at spise en lille smagsprøve og gå videre uden at købe en kage med.
Der er mange som kalder det drømmekage fra Brovst men i virkeligheden stammer drømmenkagen slet ikke fra Brovst. Det var sjovt nok en pige, Jytte Andersen, på kun 13 år i 1960, barnebarn af Marie Nielsen Højgaard, som opfandt drømmekagen der startede med at hedde Østergaard kagen. Hør evt. denne podcast hvis du vil vide mere historie om drømmekagen.
- 375 gram Hvedemel
- 375 gram Sukker
- 75 gram Smør
- 3 dl. Sødmælk
- 6 Æg
- 4,5 tsk. Bagepulver
- 3 tsk. Vaniljesukker
- 0,75 dl. Sødmælk
- 375 gram Brun farin
- 180 gram Smør
- 150 gram Kokosmel
- Pisk sukker og æg let sammen i en skål, indtil massen er lyst og luftig.
- Tilsæt vaniljesukker, bagepulveret og melet, til din dej. (Når du skal blande det er det en god idé at blande det ved at drysse det igennem en sigte for at blande det og for at fjerne evt. klumper).
- Smelt smør i en gryde og hæld mælken i gryden. Opvarm til det er varmt (og du stadig kan holde ud af stikke fingeren ned i det).
- Vend dit smør og mælk ind i dejen forsigtigt for ikke at ødelægge den luftige dej. Vend den indtil der ikke er flere klumper.
- Nu tager du så din dej og hælder i en bradepande (ca. 30x30cm - den kommer til at være højere/lavere jo mindre/større bradepande du bruger) der er smurt eller med bagepapir i.
- Sæt kagen midt i den opvarmede ovn på 200 grader i 20 minutter (du kan tjekke ved at stikke en strikkepind/gaffel i og dejen skal ikke sidde fast når du hiver den op igen). Når kagen er ved at være færdig laves fyldet.
- Tag en mindre gryde og hæld kokosmelet, brun farin, smør, og få det til at koge (under omrøring).
- Tag kagen ud (når den næsten er færdigbagt). Skru graderne på ovnen 25 grader op til 225 grader alt imens du lige fordeler fyldet på toppen af din kage.
- Efter kokos topping er oven på kagen, skal den ind i ovnen i ca. 5 min. ved omkring de 225 grader du indstillede ovnen på før.
Idéer til drømmekagen?
Tip: I den oprindelige drømmekage opskrift (Østergaards kage) piskes æg og sukker over dampbad for at kagen bliver ekstra luftig og langtidsholdbar, så det kan også være en idé til dig.
Når du pisker din æg og sukker, kan det gøres over et vandbad. Det må bare ikke blive for varmt fordi så virker det ikke.
Tilbehør du kan bruge i din drømmekage
Der er mange der bruger banan for at gøre drømmekagen ekstra "fedtet" og blød og det giver også en god sød smag samtidig!
Forslag til former på drømmekagen
De fleste laver drømmekagen i en bradepande i ovnen, men du kan også bruge springforme (runde) eller du kan lave drømmekage muffins hvor du laver dem på samme måde, som almindelige muffins, men selve topping skal bare være lidt hårdere konsistens hvis du skal få lavet en lille "hat" på muffin kagen på toppen.
Spørgsmål som de fleste måske har til opskriften
- Hvilken by har lagt navn til drømmekage?
Det er byen Brovst, men opskriftet blev stjålet af en lokal butiksejer og givet navnet "Drømmekage fra Brovst". Det var familien Østergaard som opfandt drømmekagen i sin tid. - Kan drømmekage fryses ned?
Ja du kan godt fryse drømmekage ned. Et godt råd - frys den ned i flere stykker. Så har du altid mulighed for at tage et stykke ud af fryseren om morgenen og lade det optø uden at skulle tage en hel kage ud på én gang. - Kan drømmekage laves dagen før?
Det kan du sagtens, husk at pakke den ind så den bevarer sin saftig/svampet-hed 🙂 - Kan man fryse en drømmekage?
Helt bestemt. Se "Kan en drømmekage fryses ned?". - Skal drømmekage i køleskabet?
Kagen holder sig bedst ved stuetemperatur for den korrekte konsistent. Du kan forlænge levetiden ved at sætte den i køleskabet men du kan godt komme til at at få en tør/hårdere kage ud af det. Som hovedregel siger man holdbarhed ca. 3 dage.
Visualisering af en drømmekage
Hvis du vil se nogen lave en drømmekage, så se denne video fra brugeren "Tastenatic" på youtube:
Hej.
Jeg har utroligt nok for meget ‘topping’ tilovers.
Kan man også blot fryse det ned, eller har I ideer til andet, man kan bruge det til?
Tak 🙂
Hilsen S