Vinguide: Kunsten at vælge en vin

VinguideVin kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, når restauranterne tager skyhøje priser for selv den mest almindelige Merlot. Hvad med at skabe restaurantoplevelsen hjemme hos dig? Så hjælper vi dig til at medbringe den lækreste vin til din egen middag.

Af Ida Lindeskov Opstrup

Du kender det sikkert…

Du bestiller en 3 retters menu til 369kr, I får også lidt vand og noget vin. Regningen kommer og den er skyhøj! ”Hvad pokker?”, tænker du uforstående, men du erkender sandheden, da I ser regningen på vin. 499kr for en flaske, værsgo’ og skyl!

Det er ikke uhørt, at en flaske vin stiger 300% i pris, når man bestiller den på en restaurant. Så skal dig og dine venner dele en hyggelig aften med 4 flasker vin, kan det hurtigt blive en dyr aften.

Flere og flere efterspørger nu muligheden for at medbringe deres egen vin med på restauranterne. Men det er langt de færreste steder, hvor det er muligt. I stedet kan man nu få restauranterne hjem til sig helt uden beregning. Men hvordan vælger du den helt rigtige vin til menuen?

Frygt ej!

Vi har samlet de 5 bud, så du selv kan finde den helt rigtige vin uanset menu.

1. Let vin til let mad, tung vin til tung mad
2. Omfavn de fede og søde retter
3. Lad farverne harmonere
4. Lad det bare gå i fisk
5. Lad krydderierne synge

1. bud: Let vin til let mad, tung vin til tung mad

Let-vin-til-let-mad,-tung-vin-til-tung-mad

Du tænker måske, at du skal følge princippet med at modsætninger komplimenterer hinanden. Det gælder altså bare ikke for vin! Her er det altid ’lige børn, der leger bedst’. Altså, serverer du en let pastaret, mør gazpacho eller saftigt fjerkræ, så skal retternes fine smage komplimenteres med hvidvinens lette smage.

Omvendt gælder det også, hvis du skal finde vin til din oksesteg, tykstegsbøf eller kraftige gryderetter. Skalaen for tunge vine spænder selvfølgelig vidt og bredt, men en fyldig rødvin til dine lækre, kraftige middage hører sig i hvert fald til! Hvis du vælger en vin, der er for let, så vil rettens smage totalt overdøve vinens nuancer, og vinen vil fremstå som noget værre ’pjask’.

Vores match: Argentinsk black angus striploin & Chateau Roc de Levraut Bordeaux Superieur.

2. bud: Omfavn de fede og søde retter

Skal der serveres en sød dessert eller noget karamelliseret kød, så skal vinen være næsten lige så sød. Matcher man en tør vin med en sød ret, så kommer vinen lynhurtigt til at fremstå alt for sur.

Det samme gælder for de fede retter, som f.eks. flødebasserede supper, oste eller andesteg. Her kan man både vælge røde og hvide vine, så længe man tager højde for rettens indhold af fedt og sødme. Vinen skal altså også være rund og sød i smagen.

Vores match: Confiteret og glaceret svinebryst med marineret spidskålssalat & Vina Errazuriz, Estate Reserva Shiraz 2014.

3. bud: Lad farverne harmonere

Lad-farverne-harmonere

En god tommelfingerregel, når der skal vælges vin er at lade farverne harmonere. Altså, som regel passer rødvin til de mørke retter, hvidvin til lyse retter og rosé til farverige retter.

Har man et mørkt stykke oksekød, er det som regel rødvin, der passer til. Skal man have en cremet pasta carbonara eller friskfanget fisk, skal man tænke mere i hvidvin. For mange er rosé blot en aperitif, men rosé kan harmonere fantastisk med hovedmåltider som f.eks. grillede rejer, sushi og alle former for charcuteri.

Vores match: Tempurarejer med Spicy sauce & hoisin emulsion & Château de Ricaud, Bordeaux Blanc.

4. bud: Lad det bare gå i fisk

Skal man altid vælge hvidvin til fisk? Svaret er: ofte, men ikke altid! Igen må man tage højde for rettens smage.

Skal du servere tunsteaks eller fiskeretter med tomatsauce, så kan man godt servere de lettere ’friske’ rødvine. En god Pinot Noir eller Côtes Du Rhone kan sagtens harmonere med din fiskeret.

Snakker vi skalddyr, så er det ofte en absolut no-go at drikke rødvin til. Her skal hvidvinen i spil!

Vores match: Klipfisk rørt med olivenolie & 2016 Tramin T. Rosso, Cantina Tramin.

5. bud: Lad krydderierne synge

Lad-krydderierne-synge
Danskerne er efterhånden blevet mere lune på de eksotiske køkkener, men hvordan finder man en god vin til retter med stærke krydderier? Det kan f.eks. være det asiatiske eller mexicanske køkken, hvor bl.a. chili ofte bruges til at skabe kraftfulde og krydrede smage.

Er man til hvidvin, så skal du have fat i gode, kraftige vine, der har en anelse sødme. Er du til rødvin, så skal du kaste dig over frugtige vine med runde og bløde tanniner.

Friske krydderurter som basilikum eller citrongræs går fænomenalt i spænd med friske hvidvine som Riesling eller Sauvignon Blanc.

Kraftfulde, intense krydderurter som salvie, timian og rosmarin er lækre med rødvin, som er let krydrede. Dette kan f.eks. være en fransk Côtes Du Rhone eller italiensk Sangiovese-vin.

Vores match: Tatar af okse, syltede ribs, urtemayo, mild sennep, sprød malt og karse & Bardolino Rosso DOC.

Til sidst er der ikke andet for end at sige ”Skål!” og bon appetit!

Læs også

Bord til fest

Sådan planlægger du en fremragende fest med mad i verdensklasse

Det at arrangere en formidabel fest kræver god planlægning – især når det kommer til …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.