Ah en så blød, svampet brunsviger er svær at gå sige nej til. Den er …
Læs mere...Vælg den dessert du elsker
Dessert er noget vi alle elsker, om det er surt eller sødt, kold eller varmt så har vi en opskrift til alle. Skulle det dog ske at du ikke kan finde det du leder efter, jamen så skriv ind til os. Vi vil gøre vores bedste for at udarbejde eller finde opskriften på den dessert du mangler. Som med alle andre underkategorier, vil vi ugentligt tilføje flere opskrifter så du altid har noget nyt at afprøve i køkkenet.
Hvad er dessert?
De fleste er nok klar over, at desserten er den sidste ret i et måltid. En dessert er som regel sødt, enten på baggrund af frugterne eller også tilføjet sødemidler som sukker, honning, sirup, vanilje eller lignende.
Hvem husker ikke det at være barn, hvor man altid startede med at spørge, hvad der var til dessert, så man var sikker på, at man havde plads til det. Desserten er også metoden, som mange forældre bruger til at få deres børn til at spise hovedmåltidet. ”Hvis du ikke spiser op, får du ingen desset”. Det siger også lidt om, hvor meget vi mennesker elsker søde sager, at vi kan få børnene til at spise noget, som de ikke gider at spise, så de kan få en lækker dessert.
Selve ordet ”Dessert” stammer fra Frankrig, og var allerede en del af den danske historie helt tilbage i middelalderen. Men det var først i det 17. århundrede at det for alvor blev en del af det danske sprog. Inden den franske påvirkning var det almindeligt, at man fik sødt mad under alle retterne, men efter fransk tradition får man nu først sødt efter hovedmåltidet som er en fin afslutning på måltiden.
Det var først ved år 500 og frem at der virkelig begyndte at ske noget med søde sager. Det er nemlig her at man begyndte at transportere sukker fra fjerne dele af verdenen. Nu havde man altså nemmere adgang til sukkerroer og derved sukker som resulterede at dessertkulturen for alvor begyndte at blomstre op.
Nu var det altså muligt at få fat på masser af sukker og derved begyndte folk at eksperimenterer med det i køkkenet. Her var det især dessertgenren der fik en masse nye retter.
I mange år var kutyme i Danmark at dessert var typisk noget, som man fik om sommeren, da der her var godt nok vejr til, at der kom en række søde frugter som f.eks. jordbær. Selv den dag i dag fylder jordbær ufattelig meget, når det kommer til at en lækker sommerdessert.
I det 18. århundrede var det mere normalt, at man fik dessert hver søndag, netop fordi søndag både var dagen hvor man gik i kirke og på samme tid den eneste ugentlige fridag. Derfor gjorde man også meget ud af at hygge om søndagen og her blev desserten en stor del af måltiden, så hele familien havde noget at glæde sig til.
Med industrialiseringen tog alting pludseligt fart, nu behøvede man pludseligt ikke at lave alle ting fra bunden og man havde adgang til mange flere ingredienser end førhen, både friske og bearbejdet. Denne omvæltning havde en stor betydning i vores normale hverdag og ikke mindst i køkkenet. På samme tid havde vi adgang til køkkenmaskiner som kunne hjælpe os på kryds og tværs. Det er nemlig her at udvikling af den normale dessert tog til.
Mulighed for erhverve sig en fryser åbnede også mulighederne for at servere is for familien og ens gæster. Tidligere var is kun noget, som man kunne få, hvis man tog på et ishus. I dag ser verdenen noget anderledes ud. Hvis du går ned i dit lokale supermarked, kan du slet ikke forstille dig en verden, hvor du ikke kan købe is. Herudover har man muligheden for at købe søde kager and andre lignende desserter, som allerede er lavet og pakket og derfor er mange også begyndt at indtage desserter til kaffen og ikke kun som en del efter aftensmaden.
Hvorfor spiser man dessert?
Du kender nok talemåden, at man altid har plads til lidt dessert. Ideen er her, at vi sagtens kan spise igennem til hovedmåltidet og alligevel have plads til noget sødt. Det viser meget godt, hvorfor vi spiser søde ting. Det er nemlig ikke meningen, at selve desserten er en del af måltiden der gøre dig mæt. Desserter handler om hygge, og det er også grunden til, at vi sjældent spiser det i hverdagen, da der skal være en form for særlig begivenhed.
Du kan næppe forstille dig en fest, hvor der er en forret samt hovedret men ingen dessert og det er, fordi desserter i dag er forbundet med alle former for hyggelige og glædelige begivenheder. Alt fra bryllupper til fødselsdage.
Hvilken dessert skal jeg lave?
Det kommer helt an på arrangementet, som du skal holde. Generelt skal der være en rød tråd gennem hele arrangementet, alt fra pynt, temaet til selve måltiderne, heriblandt også selve desserten.
Serveres der gode bøffer med tilhørende rødvin, så vil man selvfølgelig vælge en dessert passer derefter. Her ville det være underligt med en kagemand som afslutning på måltidet. Derimod ville en kagemand passe perfekt til en børnefødselsdag og være et sikkert hit. Derfor skal der overvejelser til, i forhold til hvad der vil passe bedst samt hvad du gerne vil signalere med desserten over for familien eller gæsterne som du har inviteret.
Til fødselsdage vil det typisk være fødselaren, der vælger desserten, da man holder festen for fødselarens skyld. Her er det ikke så vigtigt, hvad alle de andre gæster kan lide. Men hvis du holder en formel begivenhed, så kan der være nogle klare regler for, hvad du bør servere og ikke servere.
Hvis der er tale om et formelt arrangement, så kan vi anbefale franske eller italienske desserter. Disse har en vis loyalitet og storslået aura over sig. Danske desserter kan også sagtens gå an, de passer dog generelt mere til uformelle arrangementer, da mange af vores desserter er noget, som vi også kunne finde på at spise derhjemme, hvis vi skulle hygge med familien.
Hvilken dessert passer til fisk?
Til mange arrangementer er fisk typisk en forret, inden man får noget kød til hovedretten. Det er dog ikke usandvanligt at der også bliver serveret fisk til selve hovedretten, her kommer det nemlig an på fiskens type og mængden af den. Overvejer du at servere fisk som hovedret så men er lidt tilbageholdende på baggrund af manglende inspiration til hvilken dessert der kunne følge trop så har vi nogle gode råd til dig her. Der findes nemlig masser af desserter, som sagtens kan spises efter en lækker fisk til hovedret.
Fisk er ikke så tung som kød og derfor skal der heller ikke vælges en dessert, som er alt for voldsom for smagsløgene som f.eks. en lækker med tung chokoladekage. Det vil derimod passer perfekt med noget som både er friskt, let og smager fantastisk. Dit valg skal være sådan at de 2 komplimentere hinanden, muligvis en let frugtsorbet.
En lidt tungere fisk som laks giver også mulighed for andre desserter så som cheesecake eller pandekager. Når en tungere fisk bliver serveret må desserterne også være lidt tungere og rigere på smag.
Hvilken dessert til nytår?
Nytår er noget vi alle fejre. Vi siger farvel til det gamle år og hopper ind i det nye. Derfor hører der også en god middag til nytåret. I de danske hjem består en nytårsmenu som regel af 3 retter. Forretten som er fisk, hovedret som er kød og så er der selvfølgelig en dessert. Vi har selvfølgelig hver vores skik, fejring og tradition, derfor behøver man ikke at have en tre retters middag til en nytårs aften hvis man har andre planer. Spørgsmålet lyder dog stadig på hvilken dessert man skal vælge til nytår.
Hos os må det være lige det man ønsker. Hvis du elsker en cheesecake eller bare almindelig muffins, jamen så laver du det. Går man traditionens vej så er kransekage helt sikker den sikre vej frem. Nogle vil dog ikke helt mene at en kransekage falder under kategorien.
Her er nogle gode valg som du kunne overveje:
- • En let og cremet chokolademousse
- • Citrontærte
- • Tiramisu
- • Panna Cotta
- • Gateau Marcel
- • Creme Brulé
Som du kan se er der mange forskellige desserter der kunne gå an til nytårsaften. Inviter familien og vennerne og tilpas alle retterne derefter.
Hvilken vin til dessert?
Når det kommer til at vælge vin som skal passe til desserten så har vi heldigvis flere forskellige valg. Typisk er det sådan at man vælge en dessertvin eller portvin. Det der er kendetegnet for disse 2 vine er at de er meget søde. Derfor er der også mange der vælger dem fra. Er du ikke så vild med en vin der har sødelig smag så kan du også sagtens vælge en god rødvin til desserten. Du skal dog vælge vinen nøje de smagene skal komplimentere hinanden.
Hvis der serveres en rig og fyldig chokoladekage med mørk chokolade, så vil en rødvin som Shiraz fra Australien eller en Pinot Noir fra Chile gå hånd i hånd med retten.
Er det i stedet en simpel brownie, så kan vi anbefale en god Merlot.
Indeholder desserten smag af vanilje, vil en hvidvin som Chardonnay være et godt bud. Den passer nærmest til alle desserter, hvor vanilje indgår.
Er du helt i tvivl om hvilken vin der skal serveres til den ret du ønsker, så har du altid den mulighed at besøge en vinbutik og spørge dig til råds, det koster sådan set ikke noget.
Hvad er en god sommerdessert?
Der er ikke noget bedre end at spise mad udenfor, når vejret endelig er til det. Grillen kan startes op og der kan serveres masse god mad. Senere på aftenen når tiden kommer til desserten, bør du gå efter noget let ovenpå alt det kød.
Et populært valg til grillaftener er helt klart friske jordbær, og selv om vi skrev, at det skulle være let, så smager det altså godt med lidt fløde i. Du kan vælge en sundere udgave og bruge mælk i stedet for. Men hvis du skal gøre dine gæster glade, er det en god idé at komme lidt dansk fløde i. Det gode ved danske friske jordbær er, at når de er i sæson, så koster de ingenting, og de smager helt igennem fantastisk. Det er også grunden til, at de fleste spiser jordbær om sommeren.
En anden populær sommerdessert i Danmark er koldskål. Koldskål er så populært, at Arla holder øje med vejret for at finde ud af, hvor meget koldskål de skal producere. For hvert eneste år når solen rammer Danmark, så bliver alt koldskål i det lokale supermarked udsolgt. Så vi kommer ikke udenom koldskål, når vi skal holde den perfekte sommeraften. Det gode ved koldskål er, at det føles friskt at spise, så når det er varmt, køler det os også ned på samme tid.
Hvis du skal holde et mere afslappet arrangement om sommeren, så skal du gå efter lette desserter, da en tung kage ikke lige er det, som man gerne vil have, når det er varmt. Is er her et godt bud, og vi vil anbefale italiensk is (Gelato) eller sorbet. Det gode ved Gelato er, at det er lavet på mælk og ikke fløde, og det gør det til en perfekt sommer is. En sorbet er fantastisk, fordi den føles ufattelig forfriskende.
Hvad er en god dessert til børnefødselsdagen?
Til enhver børnefødselsdag bør du som forældre lave en dessert, som dit barn gerne vil have. Alle børn elsker dessert, og derfor er det en god ide at spørge dit barn. Typisk vil de fleste børn vælge at få en kagemand, lagkage eller is. Man får typisk en sød drik til som f.eks. kakao eller sodavand. Det er en dag, hvor barnet kan få alt det, som de ikke kan få i hverdagen.
Hvis du inviterer en hel børnehavestue med hjem til fest, er det vigtigt at forhøre sig inden, om der er nogle allergier blandt børnene. For så kan du lave en dessert, som ser ud på samme måde til det eller de børn, som ikke kan tåle f.eks. mælk eller sukker.
Masterchef dessert
De sidste par år er der kommet et boom inden for madprogrammer, og her er desserter især populære. De fleste af os kender til hvilken følelse man kan få når går godt og desserten bliver som ønsket og på samme tid hvordan ens hjerte bliver knust når ens kreation ikke bliver til det ønskede.
Desserter er så populære, at der er kommet en specialudgave af Masterchef, som hedder Masterchef Dessert. Som navnet antyder, fokuserer de her kun på søde sager.
Hvis du gerne vil blive klogere på desserter, og hvad der passer sammen af søde smage, så bør du se det program. For det er lettere at forstå principperne bag en god dessert, hvis du ser, hvad andre gør godt og dårligt. Vi vil anbefale, at du først ser programmet og efterfølgende kan du selv prøve at lave dessertopskriften, som de typisk deler på TV3’s hjemmeside. Du kan evt. gense programmet efterfølgende, da det er sjovt at se det, når man selv har kastet sig ud i det, for så begynder du at forstå det pres, som de er under i programmet.
For du har sikkert selv være frustreret mange gange, når du har prøvet en ny ret, og det er også grunden til, at man altid bør have en prøvedag, inden du får gæster, så du ved, at du kan lave den til perfektion. Tænk på hvis du samtidig skulle stå i et program med kamera fokuserende på dig samt dommerne der går rundt og iagttager alt og alle.
Forskellen på desserter i andre lande
Selvom vi lever i en globaliseret verden, så er der stadigvæk kæmpe forskel på de retter og ingredienser, der bliver brugt og spist i andre lande. Derfor anbefaler vi altid at prøve forskellige retter når i er ude og rejse. Lad være med at være kræsen, det kunne jo være du går glip af noget helt fantastisk.
Hvis du begynder at rejse meget på andre kontinenter, vil du hurtigt blive overrasket over, hvor mange desserter du aldrig har hørt om. Der er stadigvæk kæmpe forskel på, hvad de spiser i Afrika, Sydamerika og Asien i forhold til os. Nordamerika overrasker os mindre, da vi stort set kan få alle de desserter, som de spiser. Selvfølgelig er USA et kæmpe land, og derfor kan du godt finde desserter i bestemte regioner, som du hverken har set eller hørt om før. Men brownie, cheesecake osv. er sådan en stor del af vores egen kultur, at du ikke vil tænke nærmere over det, hvis nogen serverede det for dig til en fest.
På samme måde har vi også taget spanske, italienske og franske desserter til os. Og det burde du kun være glad for, deres åbenhed og kærlighed til mad er helt fantastisk, de spiser ikke maden for at overleve som mange gør, de spiser maden for at nyde livet som alle burde gøre.
Hvis du tager til Afrika, vil du opdage, at de ikke har nogen tradition for at spise nogle bestemte desserter. Her afslutter de typisk måltidet af med at spise frugt, som bliver gjort mere surt eller sødt via sauce. Dog vil du i mange steder finde desserter ud fra, hvad de spiser i de lande, som styrede dem under deres kolonitid. F.eks. franske, engelske og portugisiske desserter.
I Asien spises der mere søde retter gennem alle retter end kun til efter hovedmåltidet. Her spises typisk noget med kokosmælk, sukker eller tropiske frugter.
I Sydamerika og Mellemamerika har alle landene en række desserter, som indeholder Dulce de leche, som er en tyk karamelsauce. Det er meget traditionelt for Sydamerika og Mellemamerika, og det er kun noget, som vi ellers har smagt i Spanien. Desserter i denne region er ofte mere søde, end vi er vant til herhjemme, og det skyldes nok, at de har en stor tradition for sukkerrør, og det har gjort, at de har ekstrem mange søde desserter.
Uanset hvor du tager hen i verden, kan du være sikker på, at du kan finde noget sødt, for der er ikke noget, vi mennesker elsker mere end en god dessert. Det er grunden til, at vi ofte giver søde sager til dem, som vi elsker, eller når vi skal hygge.
Videoopskrift Gordon Ramsay’s Top 5 desserter
Her kan du Gordon Ramsay hvor han viser hans 5 ynglings desserter. Videoen er kun 10 min lang, så du skal holde tungen lige i munden. Videoen er udviklet af Gordon Ramsay team og er på engelsk