Forside » Opskrift » Hjemmelavet rødkål
Hjemmelavet rødkål

Hjemmelavet rødkål

Rødkål er et must til Mortens Aften og julemiddagen. Det er nemlig rødkålen der binder alle de andre retter sammen og uden den ville det slet være det samme.

En god rødkål har den perfekte balance mellem det søde og det sure, den behøver ikke at være som grød men gerne med lidt bid i. Der er mange forskellige måder at lave rødkålen på, både fra bunden og købt i glas. Her for du opskriften på en dejlig rødkål der laves fra bunden, vi anbefaler at du læser hele opskriften igennem før du kaster dig over den. Du har nemlig nogle valg at tage i forhold til valget af ingredienser og derved påvirke både udseendet, aromaen samt smagsnuancerne.




Hjemmelavet rødkål
Hjemmelavet rødkål
Stem: 1
Bedømmelse: 5
Dig:
Bedøm denne opskrift
Print Opskrift
    Personer Forberedelse
    5 10 minutter
    Tilberedning
    60 minutter
    Personer Forberedelse
    5 10 minutter
    Tilberedning
    60 minutter
    Hjemmelavet rødkål
    Hjemmelavet rødkål
    Stem: 1
    Bedømmelse: 5
    Dig:
    Bedøm denne opskrift
    Print Opskrift
      Personer Forberedelse
      5 10 minutter
      Tilberedning
      60 minutter
      Personer Forberedelse
      5 10 minutter
      Tilberedning
      60 minutter
      Ingredienser
      • 1000 gram Rødkål
      • 50 gram Smør
      • 1 dl. Lagereddike
      • 2 dl. Ribssaft sød og koncentreret
      • 2 spsk. Sukker
      • 1 tsk. Salt
      Personer:
      Fremgangsmåde:
      1. Snit kålen så fint eller groft som du ønsker det og svits den i smør i en gryde.
        Tip: Hvis du har andefedt så brug heller det i stedet for smør.
      2. Når kålen er faldet lidt sammen, tilsætter du 1 dl. lagereddike til, rør rundt i gryden og kog det ved kraftig varme i ca. 3-4 minuttert. (Uden låg).
      3. Tilsæt ribssaft eller ribsgele samt 1 tsk. salt.
      4. Rødkålen skal nu koges i ca. 1 time ved svag varme med låg.
      5. Her kan du smage til med sukker og eventuelt mere salt.
      Andet

      Hjemmelavet rødkålMan kan ikke have en julemiddag eller Mortens Aften uden rødkål til da det er den som binder hele middagen sammen. Denne opskrift er kun en af mange. Vi opfordrer dig til at eksperimenterer lidt med engredienserne.
      I stedet for at bruge sukker, kan man bruge honning som vil give din rødkål en glinsende overflade eller måske brun farin som vil give den en mørkere farve og lidt karamelliseret smagt. Rødkålen behøver ikke altid at indeholde det samme, prøv dig lidt frem og se hvad der virker bedst for dig. Her er nogle andre ting du kan komme i.

      • Tranebærsaft
      • Hyldebærsaft
      • Æble
      • Appelsin eller saft deraf
      • Kanelstang (Krydderiet ikke den fra bageren)
      • Nelliker
      • Laurbærblade
      • Rosmarin

      Prøv også opskriften på vores friske rødkålssalat




      Spørgsmål vedrørende rødkål

      • Hvordan laver man rødkål?
        Teoretisk set findes der mange forskellige opskrifter og fremgangsmåder på hvordan man kan lave en fremragende rødkål. Dykker vi dybere ned kan vi dele alle disse op i hovedkategorier. Nemlig den hurtig måde og den langsomme. Den hurtige metode går ud på at man købe allerede færdiglavet rødkål, varme den op i en gryde hvor man derefter kan tilføje flere ingredienser for både at give den andre smagsnuancer samt aroma. Den gammeldags og langsomme metode går ud på at man laver rødkålen helt fra bunden. Hvilken du vælge er helt op til dig, de smager nemlig begge smadre godt.
      • Hvor længe kan hjemmelavet rødkål holde sig?
        Hvis fremgangsmåden har været så steril som muligt og glasset forbliver lukket kan denne holde sig i nogle ca. 1 til 2 måneder. Med hjælp af atamon som holder bakterievæksten nede så kan vi komme op på omkring 6 måneder.
      • Hvor meget rødkål pr person?
        Ca. 50-100 gram pr. person. Det er lidt svært at komme med et konkret tal, da det kommer an på flere faktorer som hvem det er der sidder ved bordet, hvad der ellers bliver serveret samt hvor sultne i er. Bedre at lave for meget end for lidt. Vi siger dog omkring 50-100 gram pr. person hvis der også bliver serveret kød, kartofler både normale og brune osv. Nogle elsker det så meget at de simpelthen ikke kan få nok af rødkål og de kan sagtens indtage omkring 200-250 gram.
      • Kan man fryse rødkål?
        Ja det du sagtens gøre. Det skal siges at rødkålen sagtens kan holde sig i flere måneder i køleskabet, hvis dette er ikke er nok tid så er nedfrysning den eneste mulighed.
      • Hvordan snitter man rødkål?
        Der er flere ting ved at snitte et rødkål. Først og fremmest skal det nævnes at en rødkål er hård, dvs. at du skal bruge en kvalitetskniv og der skal nogle kræfter til. Vi har dog set nogle bruge en osteskærer eller rive. Det er sådan set kun fantasien der sætter grænser. Hvor fint eller groft er helt op til dig, ønsker du en lidt mere rustik følelse så skal den være grov, det er faktisk sådan de fleste fortrækker rødkålen.
      • Kan man lave rødkål dagen før?
        Ja det kan man sagtens. Så har den også ekstra tid til at suge alle ingredienserne til sig så den virkelig bliver dejlig lækker.
      • Er rødkål i glas sundt?
        Rødkål på glas er som mange andre færdiglavet retter. Der er tilsat ekstra sukker frem for hvis man skulle lave den fra bunden. Ellers er det ikke sådan direkte farligt. Så du kan sagtens spise det fra glas.
      • Hvad hedder rødkål på engelsk?
        Ordet rødkål består jo af to ord. 1 rød og 2 kål. Rød på engelsk heder ”Red” og kål hedder ”cabbage” rødkål hedder så ”red cabbage”. Du kan også finde mange forskellige opskrifter på rødkål eller ”Red cabbage” fra udlandet.
      • Hvordan pifter man rødkål op?
        Her er nogle ingredienser man kan gøre brug af og pifte sin rødkål op; Appelsin, ribsgele, tranebær, granatæble kerner osv. Den kvikke læser vil lægge mærke til at de fleste af disse ingredienser er med til at give rødkålen mere sødme. En god rødkål har en god balance mellem det sure og det søde.

      Videoopskrift på Rødkål

      Her vil du se en videoopskrift på en rigtig god rødkål. Her får du både tips og vejledning til hvad du kan gøre for at gøre denne lille sideret endnu bedre.

      Videon en produceret af Migogminmad

      Del denne opskrift

      Læs også

      Tzatziki

      Tzatziki

      Oversat til dansk betyder tzatziki, græsk agurkesalat. Retten er især udbredt omkring den østlige del …

      Skriv et svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *