Forside » Opskrift » Risalamande – risdessert til juletid! også kaldet Ris ala mande

Risalamande – risdessert til juletid! også kaldet Ris ala mande

Risalamande er en meget elsket og anerkendt jule dessert baseret på ris. Der ligger faktisk en ret sjov historie bag denne rets oprindelse, som de færreste faktisk kender til.
Navnet til at starte med kan godt lyde fint og fornemt og fransk, men det er det slet ikke. Det er pære dansk. Ingen i Frankring ved hvad risalamande er i hvert fald hvis du prøver at nævne navnet eller en opskrift eller ret med mandler, risengrød, flødeskum og syltede kirsebær i opvarmet sauce!

Der er ikke noget 100% sikkert svar på hvor risalamande stammer fra men i følge flere kilder er det altså på Hotel D’Angleterre i København engang for mange år siden at kokken prøvede at bikse en fin og fornem ret sammen til sine gæster og det eneste han lige havde ved hånden var noget kold risengrød tilbage for at lave en dessert. Så han satte opskriften sammen på et øjeblik med risengrød, syltede kirsebær som topping – og hokus pokus – så blev risalamande opfundet! Tænk at vi alle spiser denne dejlige dessert med stor glæde i dag – især i december omkring julen.

Risalamande – ikke kun til julen!

Selvom de fleste tænker at risalamande er noget alle spiser ved juletid kan man sagtens lave den på andre tidspunkter af året – fordi det smager jo stadig fantastisk ligemeget om det er jul eller ej.





Risalamande - risdessert til juletid! også kaldet Ris ala mande
Stem: 3
Bedømmelse: 5
Dig:
Bedøm denne opskrift
Print Opskrift
    Personer Forberedelse
    8 personer 20 minutter
    Tilberedning
    1 time
    Personer Forberedelse
    8 personer 20 minutter
    Tilberedning
    1 time
    Risalamande - risdessert til juletid! også kaldet Ris ala mande
    Stem: 3
    Bedømmelse: 5
    Dig:
    Bedøm denne opskrift
    Print Opskrift
      Personer Forberedelse
      8 personer 20 minutter
      Tilberedning
      1 time
      Personer Forberedelse
      8 personer 20 minutter
      Tilberedning
      1 time
      Ingredienser
      Risengrød
      • 2 dl Vand
      • 250 gram Grødris
      • 20 dl Sødmælk
      • 2 stk. Vaniljestang
      • 0,5 tsk. Salt
      Tilbehør
      • 150 gram Mandler (smuttede)
      • 5 dl. Piskefløde
      • 150 gram Sukker
      Personer: personer
      Fremgangsmåde:
      Risengrøden laves
      1. Start med at skære din vaniljestang op og brug knivspidsen til at skubbe alle vaniljekornene ud. Lad kornene og stangen ligge sammen med mælken om et øjeblik.
      2. Bring vandet i kog i en gryde og tilsæt risene. Lad dem koge et par minutter.
      3. Tilsæt mælken, og lad det hele småkoge imens du rører i gryden. Lad det koge en times tid (husk ved større portioner skal du selvfølgelig koge i længere tid). Når risengrøden er ved at være færdig - fjern vaniljestangen igen. Afkøl risengrøden.
      Tryl den om til risalamande
      1. Sørg for at risengrøden er så kølig som mulig.
      2. Hak de smuttede mandler og smid dem i den kølige risengrød. Tilsæt sukker og mandlerne og rør det hele sammen.
      3. Pisk piskefløden til flødeskum og rør (husk at røre) det sammen så luften ikke forsvinder fra flødeskummet. Smag til med sukker. Så burde den være som den klassiske risalamande du kender og elsker!
      Andet




      Risalamande - en klassiker, fra risengrød

      I følge juletraditionen har man en mandel i risalamande som man skal finde - og det er en tradition som stammer fra en anden fransk tradition i 1500 tallet, hvor man gemte en bønne i en kage man skulle finde. Det er så sidenhen igennem tiden havnet til en mandel i en risalamande.

      Et par ofte stillede spørgsmål til risalamande

      • Hvor kommer eller stammer risalamande fra?

        Læs historien i toppen af siden og vil du vide mere kan du læse mere her.

      • Kan man fryse risalamande?

        Ja du kan godt fryse risalamande ned men endnu bedre - kan du lave klatkager af risalamande ligesom man kan med risengrød - men det er en helt anden opskrift.

      • Hvordan laver man risalamande?

        Følg vores klassiske opskrift herover. Den er simpel og nem og alle kan være med.

      • Hvor mange spiser risalamande?

        De fleste danskere spiser risalamande - dog er der mange der er mere i tvivl om tilbehøret kirsebærsovs.

      • Hvor længe kan risalamande holde sig?

        Det kan max holde sig et par dage i køleskabet - ligesom flødeskum. Men det er nu bedst at det kun er 1-2 dage gammelt.

      • Kan man lave risalamande dagen før?

        Jeps - og det vil smage endnu bedre fordi så er den hel kold og dejlig fyldig. Vi vil dog anbefale noget kirsebærsovs til.

      Del denne opskrift
       

      Læs også

      Cupcakes

      Cupcakes med chokolade og kokos

      Hvor tit har du været inde på en cafe eller restaurant hvor du kunne se …

      Skriv et svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *