Svensk pølseret

Svensk pølseret stammer oprindeligt fra danskere som har været på lejr eller campingturister i 70’er og 80’erne i Sverige og til slut i deres ophold har de lavet en sammenblanding af ”rester”. Dengang var campinglivet simpelt i forhold til det luksus nogen kan finde på i dag. Det betød så at man med sit ene kogeapparat effektivt kunne lave en lækker opskrift på svensk pølseret med en gryde og en pande. De ingredienser som vi bruger i denne pølseret er jo det de fleste brugte på camping -og lejrture den gang.
I dag kan man også bruge en del andre krydderier hvis man vil pifte den lidt op i stedet for paprika – men paprika var nemlig en af de ”moderne” ting at benytte sig af den gang. Men hvorfor ændre en opskrift når den nu virker så skøn som den er? Nej vel?
Så det med det svenske navn og en dansk 100% dansk opskrift kan godt være lidt misvisende men de skulle jo give det et eller andet navn!
Men er vi ikke ligeglad med navnet egentligt? Det smager jo fantastisk og så er det også en nem ret at brygge sammen.
Det er en gryderet som normalvis indeholder af tomatpuré, løg, paprika, fløde og pølser. Der er også andet man kan gøre ved en svensk pølseret som du kan se længere nede på siden, efter opskriften.

I Sverige vil man måske sige ”Smaklig måltid” men nu er det jo en dansk ret så… velbekomme!





Svensk pølseret
Stem: 1
Bedømmelse: 5
Dig:
Bedøm denne opskrift
Print Opskrift
    Antal personer Forberedelses tid
    4 personer 15 minutter
    Tilberedningstid
    20 minutter
    Antal personer Forberedelses tid
    4 personer 15 minutter
    Tilberedningstid
    20 minutter
    Svensk pølseret
    Stem: 1
    Bedømmelse: 5
    Dig:
    Bedøm denne opskrift
    Print Opskrift
      Antal personer Forberedelses tid
      4 personer 15 minutter
      Tilberedningstid
      20 minutter
      Antal personer Forberedelses tid
      4 personer 15 minutter
      Tilberedningstid
      20 minutter
      Ingredienser
      • 500 gram Pølser
      • 1 Løg (finthakket)
      • 30 gram Smør
      • 3 tsk Paprika (Edelsüss)
      • 1 ds Tomatpure (lille)
      • Salt og peber
      • 0,5 dl Piskefløde
      • 800 gram Kartofler (afkølede/kolde)
      • 2 dl Mælk
      Pynt
      • Purløg (finskåret)
      Antal personer: personer
      Instruktioner
      Pølseret på panden
      1. Du skal bruge nogen allerede skrællede kogte kartofler som er kolde. Kartofler fra dagen før er at foretrække.
        Tag de kogte afkølede kartofler, og skær dem i skiver eller tern. Gør det samme med pølserne.
      2. Pil løget og hak det fint. Skær pølserne i størrelsen minimum 1-2 cm brede stykker.
      3. Smid smørret på den varme pande og brun det. Tilsæt de finthakkede løg og lad dem stege indtil de er bløde og nærmest gennemsigtige.
      4. Tilsæt paprika og dine udskårne pølser. Lad det hele simre et minuts tid til du er tilfreds.
      5. Læg nu dine kartofler med ned på panden (prøv at bevare deres form, om muligt). Juster temperaturen på komfuret til jævn varme.
      6. Tilsæt tomatpuré, mælk og piskefløde (kan undværes hvis du vil have den sund) på panden.
      7. Tilføj salt og peber til retten. Lad det hele simre i 9-13 minutter afhængig af varme og pandestørrelse og så er svensk pølseret klar til servering!
      Servering
      1. Tag din finskåret purløg og strø ud over hver anrettet tallerken, på toppen af den svenske pølseret.
        Det smarte ved at gøre det først på tallerkenen er mest hvis du tiltænker at gemme lidt af retten til dagen efter, så smager det bedst hvis purløg ikke lægger med på panden og skal varmes op igen.
      Recipe Notes




      Alternative opskrifter eller gode idéer til svensk pølseret
      Det skal lige siges at hvis man er lidt for alternativ i sine udfoldelser kan det diskutteres om opskriften overhoved er svensk pølseret mere, men her et par gode råd vi har fået fra forskellige kilder som du kan overveje når du selv står med retten, som inspiration til dig.

      Du kan undvære fløden hvis du gerne vil have den sundere eller bruge madfløde i stedet, da den har 18% i stedet for 38% eller endda cremefine.
      Du kan også bruge halv mornay-sauce og halv-fløde, det er der nogen der synes giver bedre smag og samtidig undgår lidt for fedtet mad.

      Note: Er du ikke til pølser eller vil undgå svinekød, kan du også prøve at lave varianten med kylling i stedet.

      Hvis du vil prøve lidt af: Oprindeligt indeholdte opskriften faktisk eddike – det kan du også prøve, fordi det giver også svensk pølseret lidt kant. Lidt sennep kan også prøves endda.

      Bacon – det kender vi alle og det er jo en af de små ting som får alting til at smage bedre… også svensk pølseret! 😉

      Timian eller karry til at krydre retten med er også et godt forslag, eller du kan smide et ekstra løg i, eller porrer, det giver den også et godt pift, eller ærter eller gulerødder for ekstra fylde.

      Kan svensk pølseret fryses?
      Nej – fryseegnet er det ikke og dog…
      Når du fryser kartoflerne ødelægges cellevæggene inden i kartoflerne og så kan det godt blive lidt ”smattede”. Så du kan godt fryse dem ned og de vil også smage okay bagefter. Men hvis du har mulighed for at fryse alt ned undtagen kartoflerne, så holder det bedst i den oprindelige smag og tekstur hvis du tilsætter ”friske” kolde kartofler efter du tør retten op.
      Efter vores erfaringer ser det ud til at jo mindre kartoffelstykkerne er til at starte med, jo bedre har de det med at blive nedfrosset og dér får du det bedste resultat hvis du gerne vil fryse hele din ret ned.

      Er svensk pølseret sundt?
      Sund er svært at sige fordi hvis du ikke spiser for meget af den, er den jo et dejligt måltid og sundt, men skal du have større portioner kan fløden undlades. Du skal nok sørge for at få en lækker og smagsfuld ret alligevel. Eventuelt benyt nogen af vores alternative idéer for at krydre den lidt hvis du vil skifte ”fedt-smag” ud med ”krydderi-smag”.

      Hvad er svensk pølseret?
      En pandestegt ret bestående af kartofler, pølser, tomatpuré og løg primært. Nogen vil måske kalde det en ”restemad” af hvad man lige har tilbage i køleskabet.

      Er svensk pølseret svensk?
      Kort fortalt – en pæredansk ret, opfundet i sidste århundrede af danske turister i Sverige som havde rester fra deres campingture og så kom denne lækre opskrift og ret til verden.

      Hvad hedder svensk pølseret på svensk?
      Nu er det ikke en svensk ret – de fleste svenskere kender ikke denne ret med det navn den har nu.
      Men hvis du skulle lave en oversættelse af hvad det ville hedde er det ”svensk korvrätt”.

      Hvor længe kan svensk pølseret holde sig?
      I køleskabet, op til 5 dage afhængig af temperatur og behandling af maden.

      Hvor stammer svensk pølseret fra?
      Se det tidligere svar om en svensk pølseret er svensk – den stammer fra i ”gamle dage” hvor man skulle finde på et finere navn til den ret man lavede med sine rester fra køleskabet på turistture til Sverige.

      Hvorfor hedder det svensk pølseret?
      Fordi det var i Sverige at turisterne var da de havde deres rester fra maden de opfandt retten ud fra.

      Hvorfor hedder svensk pølseret?
      Et eller andet navn skulle den jo have! Så Svenskere derude – lad jer ikke tro at det er en ret som er respektløs overfor jer med hentydning til at det er en enkel og nem ret. Det er snarere i respekt af Sverige at landet kom med ind i opskriften fordi der har været talrige oplevelser og timer brugt af turister i Sverige hvor de opfandt retten ud af deres kartoffel og pølserester.

      Del denne opskrift
       

      Læs også

      Aftensmad til børnefamilier: Børnevenlige og sunde pastaretter

      Ønsker du, at dine børn får sunde madvaner? Som forælder er det en prioritet for …

      Skriv et svar

      Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

      Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.