En god og frisk æbletærte der kan nydes året rundt. Denne opskrift er fra den klassiske oprindelse af æbletærter som vi kender dem i Danmark. En æbletærte behøver ikke at være tør og kedelig, du kan sagtens få den blød og endda cremet indeni mens ydersiden er sprød og lækker. Server denne æbletærte for dine venner eller familie og så kan du enda gøre den klar på under 1 time. Bedre kan det ikke blive.
- 120 gram Hvedemel
- 100 gram Smør
- 180 gram Sukker
- 2 Æg
- 3 Æbler
- 1-2 spsk. Sukker
- Gør en tærteform klar (Ca. 26 cm) ved at pensle den med lidt olie.
- Smelt de 100 gram i en gryde over svag varme.
Mens smørret er ved at smelte går du videre til næste punkt. - Pisk æg og sukker sammen til du har en luftig og klar masse.
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Tilsæt nu det smeltet smør og mel til og rør det godt sammen.
- Fordel dejen i tærteformen.
- Skræl æblerne.
Skær dem i både og placer dem tæt sammen i dejen. - Her har du mulighed for at bruge tilbehør som mandler, kanel eller lignende.
Drys til med sukker. - Tærten skal have 30 minutter ved 200 grader i almindelig ovn i den nederste rille.
Eksperimenter med din æbletærte
Som med alle andre opskrifter findes der mange forskellige æbletærter, nogle mere svampet og bløde mens andre er sprøde og tørre. Opskriften her er på den klassiske tærte de fleste kender. Der er god grund til at prøve sig frem med andre ingredienser som giver det et ekstra pift.
- Nøder
- Kanel
- Flormelis
- Venilje
- Bær
- Citron
Nogle vil måske undre sig over citron delen, men her er forklaringen. En æbletærte er sød, især når man bruger sukker eller lignende samt søde æbler. Citron vil give tærten en hint af syrlighed som komplimenterer den søde del der skaber nogle helt nye nuancer og oplevelser når det kommer til smag.
Vi vil senere tilføje en italiensk inspireret æbletærte der smager som himlen.
Jamie Oliver er berømt for at skabe fantastiske retter. Han har selvfølgelig også skabt sin helt egen æblekage/ -tærte der vil slå benene væk under dig. Noget anderledes æbletærte end vi kender den i Danmark, men smager fantastisk.
Ofte stillede spørgsmål om æbletærte
Hvilke æbler til æbletærte? - Der findes mange forskellige sorter af æbler, nogle mere søde end andre. Da vi allerede tilsætter sukker til selve tærten anbefaler vi også at gør brug af almindelig madæbler. Det afhænger dog af opskriften.
Hvilken tid på året? - En æbletærte kan nydes året og døgnet rundt. Det er ingen specifikke eller bedre øjeblikket at nyde en æbletærte på. Jeg kender endda nogle der nyder en stykke æbletærte når de går i bad. (Det passer)
Kold eller varm? - En god æbletærte kan nydes både som varm og kold, det afhænger dog af smag og behag. Især med en klat creme fraiche til.