I 1600-tallet blev jordskokken hentet fra Nordamerika til Europa af franskmændene. Denne skønne rodfrugt egner sig til mange forskellige retter blandt andet jordskokkesuppe som vi hoppe ud i lige om lidt.
Mange mennesker bliver overrasket over hvor fantastisk mild, cremet og lækker den er. En jordskokkesuppe kan anrettes og tilpasses på mange forskellige måder afhængig af ingredienserne. Under ”Spørgsmål, tips og tricks” afsnittet vil du kunne læse hvad du ellers kan tilføje suppen for at få en mere eksotisk smag.
Prøv også vores fantastiske opskrifter på kartoffel porre suppe og tomat suppe eller se oversigten af samtlige supper vi har på siden.
- 300 gram Jordskokker
- 250 gram Kartofler
- 200 gram Løg
- 2 spks. Olivenolie
- 8 dl. Hønsebouillon
- 2,5 dl. Piskefløde
- 1 tsk. Muskat friskrevet
- 2 spks. Citronsaft friskpresset
- 150 gram Bacon i term
- Groft salt
- Peber
- Skræl og skær jordskokker og kartofler i grove stykker.
- Pil og skær løget i tern.
- Kom kartoflerne, jordskokker og løget i en gryde med 2 spsk. olivenolie og rist dem til de begynder at få farve.
- Tilsæt hønsefonden til og lad blandingen simre i ca. 20 minutters tid. Hop videre til næste punkt.
- Rist bacon sprødt på en pande og kom det på en tallerken med køkkenrulle hvor fedtet bliver suget væk.
- Tilsæt nu 2.5 dl. piskefløde og revet muskat til suppen hvor du yderligere giver den 5 minutter over varmen.
- Suppen skal nu blendes og smages til med salt, peber og friskpresset citronsaft.
- Nårdu synes suppen er klar kan den anrettes på 4 tallerkner med bacontern over.
Velbekomme.
Mange klør sig i hovedet når det kommer til jordskokker. Det er der sandelig ingen grund til, som mange andre rodfrugter kan denne bruges til mange forskellige retter. Her har vi udarbejdet en silkeblød og cremet jordskokkesuppe.
Denne har en mild smag, mættende og virker utrolig godt til en hyggemiddag sammen med gæster eller familien. Vil du have mere power på suppen så er der selvfølgelig mange andre ingredienser du kan komme i.
Vil du gerne tilføje flere smagsnuancer til suppen kan du tilføje 2 æbler som du skærer i tern, disse vil tilføje det søde og sure, lidt honning kan også gå an som vil være i god modspil til citronsaften.
Vil du gerne have at din suppe kommer til at have en mere nøddesmag, jamen så tag og riv en gulerod eller 2, steg dem til de begynder at tage farve, tilføj dem derefter til suppen.
Der er mange forskellige måder at tilpasse, anrette og opbygge en jordskokkesuppe. Det eneste der kræves er gå på mod og lidt fantasi.
Spørgsmål vedrørende jordskokkesuppe
- Hvilken vin til jordskokkesuppe?
Traditionelt er en jordskokkesuppe sødlig i smagen og bliver ofte serveret med diverse rodfrugter. Hermed skal du selvfølgelig vælge en vin der passer til ingredienserne der er i rette. Først og fremmest skal den udvalgte vin ikke være en tør af slagsen. Derfor anbefaler vi altid vin som: Sasso Al Vento Rosso Puglia, Chardonnay Alb Petro Vaselo eller Grillo 12 Regia Maesta. - Hvordan laver man jordskokkesuppe?
Hovedingrediensen i denne suppe er selvfølgelig jordskokken, derudover kan der komme mange andre rodfrugter samt ingredienser som både løfter aromaen og smagen. En jordskokkesuppe skal være silkeblød og cremet. Følger du vores opskrift vil du også hurtigt finde ud af hvordan man laver sådan en suppe. - Kan jordskokkesuppe laves dagen før?
Mange mennesker vil især vide om retterne kan laves dagen før. På den måde har man mere tid til alt andet på selve dagen. Dette gælder også for denne suppe. Du kan sagtens lave suppen dagen eller aftenen før. Bare husk at stille den på køl og så er den klar til opvarmning når der skal serveres. - Kan man fryse jordskokkesuppe?
Suppen her kan sagtens fryses, dog skal dette gøres før selve piskefløden kommer i. Ellers risikerer du at få en noget anderledes suppe når du prøver at servere den. Så hvis du skal have den ned på frost, skal dette gøres hvor du undlader at tilsætte piskefløde. - Hvor meget suppe pr person?
Ca. 100 til 200 gram pr. person. Dette afhænger om suppen bliver serveret som forret eller hovedret desuden kommer det an på om der bliver serveret noget til suppen samt om der er kød i suppen. Så ca. 150 gram pr. person vil passe meget godt.
Videoopskrift på Jordskokkesuppe
I denne video vil du se hvordan man ellers kan lave en Jordskokkesuppe. En sød og lille video som giver dig en god og cremet suppe du og din familie kan nyde. Denne serveres bedst i de kolde vintermåneder. Fantastisk lækkert.
Videoen er produceret af Green Renaissance I samarbejde med Graze Slow Food Cafe. Videoen er på engelsk.